5 întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte să-ți iei la revedere de la libertatea de burlac

0
255

A se observa cuvântul-cheie: vrei, nu trebuie. Singura problemă este că nu ți-e foarte clar dacă ești sau nu pregătit, cu atât mai mult cu cât realizezi și tu – scrie și pe HitchedMag -aceasta este una dintre marile schimbări ale vieții tale. Noi am decis să îți dăm o mână de ajutor și să-ți facem o listă cu cinci întrebări. Răspunde la ele și la sfârșitul acestui material nu-ți promitem ca vei avea o epifanie, dar cel puțin nu vei mai fi atât de confuz.

1. Cam câți metri pătrați are garsoniera conjugală? 

Întâi a fost camera de cămin. Apoi prima ta garsonieră, cunoscută printre prieteni drept „bârlogul”. Și între un amor euforic și o petrecere crâncenă ai schimbat bârlogul cu unul ceva mai mare, când te-ai mutat cu ea. Da, știm, mărimea nu contează când ești îndrăgostit, așa că vă erau suficienți cei câțiva metri pătrați ai garsonierei în care locuiați împreună cu motanul cu personalitate de câine. Doar că tocmai te-ai decis să faci marele pas. Cel mai probabil veți avea și un copil și, de ce nu, și un câine.

Morala este simplă: chiar trebuie să vă mutați într-un apartament mai mare. De preferat un loc sigur, cu suficient spațiu și în interior și pe afară. Tocmai am spus de ce: un copil și un câine. Caz în care soluția este mai mult decât evidentă: un complex rezidențial. Dacă ar fi să te pui în pielea ei, avantajele ar suna cam așa: este locul în care vă simțiți în siguranță și care vă pune la dispoziție spații de joacă pentru copii, spații verzi, dar și servicii auxiliare pe care e bine să le ai prin preajmă, precum o clinică medicală sau un supermarket de unde să vă faceți cumpărăturile zilnice. Și cine ești tu să o contrazici?

2. Cum stați cu resursele? 

Banii nu au fost niciodată o problemă și asta nu pentru că ai fi milionar, ci pentru că tu funcționai după un principiu simplu: cheltui tot ce ai, fără frământări metafizice. Partea bună este că, de când a apărut ea, ai început să mai rămâi cu ceva bani la sfârșit de lună.

Dar oare sunt suficienți? Apariția unui copil înseamnă schimbări pe toate planurile, dar și cheltuieli substanțiale. Stabilitatea financiară este esențială pentru a-i oferi copilului vostru un viitor cât mai bun, așa că pune pe hârtie toate cheltuielile pe care va trebui să le suportați.

Da, acestea includ lucrurile de care va avea nevoie bebelușul, costurile cu nașterea și spitalizarea în zilele imediat următoare și o bonă care să vă ajute în primele luni sau după ce vă întoarceți amândoi la serviciu. Brusc parcă nu ți se mai pare că ai fost suficient de chibzuit cu banii, nu-i așa?

3. Cum arată programul vostru de lucru reunit? 

Îți mai amintești reclama aia stupid de adevărată cu pat-birou-pat (și patul nu apare de două ori din motive de activități, să le spunem, recreative, ci este locul unde te prăbușești epuizat când vii de la birou)?

Dacă amândoi aveți slujbe solicitante, iar programul se prelungește adeseori peste cele 8 ore sau sunteți nevoiți să lucrați și de acasă, este bine să stabiliți de dinainte cum vă veți împărți între job și familie, după venirea pe lume a celui mic.

Negocierile la sânge sunt mai mult decât indicate. Un copil are nevoie de prezența ambilor părinți, iar timpul petrecut în familie este de neprețuit. Discutați despre cum puteți să vă sincronizați programul astfel încât să vă bucurați de familia voastră și să nu ratați momentele importante din viața unui copil, precum primul cuvânt rostit sau primii pași. Sună complicat, dar veți găsi o soluție rezonabilă.

4. Cum faci să petreci timpde calitate cu soția? 

Toată lumea te-a amenințat că apariția unui copil va fi, practic, sfârșitul vieții tale de până acum. Gata cu ieșirile cu băieții, sex vei vedea numai prin filme pentru adulți, somnul va fi o pasăre rară în primii ani și soția va fi doar furnizor de mâncare pentru cel mic.

Ei bine, lucrurile chiar nu trebuie să stea așa, pentru că oricât de solicitantă este meseria de părinte, depinde doar de voi să nu vă pierdeți „mojo-ul”. Din când în când, făceți-vă timp și pentru voi doi, pentru a vă bucura de un weekend împreună, o seară în oraș sau o vacanță.

Cel mic poate rămâne la bunici sau puteți angaja o bonă, dar nici prietenul tău cel mai bun nu ar fi o variantă rea, mai ales dacă îți promite că nu-și aduce iubita la voi acasă în timp ce este baby sitter. Sau poate puțin ajutor de la o fată nu ar strica?

5. Cum scapi de senzația că ești cel mai nepriceput negociator în relație cu viața? 

A trecut vremea în care singura ta filosofie de viață era să nu bei niciodată până nu mai știi de tine și să nu faci sex neprotejat. Ești convins că odată cu primul copil vor veni și dilemele existențiale, teama că nu faci ceea ce trebuie, dorința de a fi perfect în relația cu copilul tău.

Relaxează-te: perfecțiune nu există, copiii nu sunt chiar atât de fragili precum par, paranoia e normală, dar nu este indicată și, mai presus de orice, nu există rețete-minune de parenting, indiferent ce ar încerca să te convingă diverși binevoitori. Adevărul e că nu poți anticipa eventualele probleme și nici nu poți preveni totul, așa că trebuie să găsești un echilibru între a-ți lăsa copilul să facă propriile alegeri și a-l proteja, în același timp, de cele greșite.

Partenera ta trebuie să te cunoască suficient de bine încât să poată să te liniștească atunci când te macină gândurile și să fiți o echipă unită care să găsească împreună soluțiile cele mai bune.

Dacă aveți deja răspunsurile la aceste întrebări, mai mult ca sigur sunteți pregătiți pentru venirea pe lume a copilului vostru. Iar orice alte dileme ar putea apărea pe parcurs le veți face față împreună, ca orice familie unită și puternică.

(P) Articol realizat împreună cu doamnaghicaplaza.ro

Sursă foto: Shutterstock

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here