4 proiecte de renovare la exteriorul casei, perfecte de pus în aplicare vara

0
1504
renovare

Vara este cel mai bun anotimp pentru a te gândi la renovarea locuinței, indiferent de amploarea proiectelor de care vrei să te apuci. Pe de-o parte, temperatura permite adezivului sau mortarului să se usuce mai rapid, iar pe de altă parte, îți poți pregăti temeinic locuința pentru anotimpul rece.

Nu toate proiectele de renovare presupun angajarea unei echipe de profesioniști. Cu puțină îndemânare, răbdare și informații te poți ocupa chiar tu de aspectul și funcționalitatea casei tale. Iată care sunt lucrurile pe care le poți schimba vara aceasta, e drept, cu ceva efort, dar cu maximum de rezultate și costuri minime:

Înlocuirea acoperișului cu unul mai bun

Acoperișul unei locuințe este o investiție pe termen lung, unele materiale au o durată de viață de peste 50 de ani, așa că, dacă nu ești mulțumit de aspectul acoperișului, acum este cel mai bun moment să faci ceva în acest sens. Există numeroase materiale disponibile de piață: de la țigla tradițională, la materiale metalice sau chiar ciment. Însă este indicat să optezi pentru un material care să păstreze căldura pe timpul iernii și să mențină casa răcoroasă în lunile de vară.

De exemplu, acoperișul metalic este cunoscut pentru rezistența sa, raportul excelent calitate-preț și greutatea redusă, care nu pune mare presiune pe structura casei tale. În plus, acest tip de tablă de acoperișuri este și foarte ieftin, așa că te vei alege cu o investiție de calitate, care nu te va lăsa cu o gaură neagră în buget.

Spre deosebire de țiglă, acoperișul metalic reflectă razele soarelui vara și te ajută să folosești mai rar aerul condițional. În schimb, pe timpul iernii, acel spațiu care rămâne între suprafața de la exterior și structura acoperișului păstrează căldura în interiorul casei.

Schimbarea aerului condiționat

Dacă imediat cum vin zilele caniculare factura ta la energia electrică se mărește exponențial, ar fi bine să faci o evaluare a sistemului de aer condiționat. Aparatele mai vechi consumă substanțial mai mult curent electric, spre deosebire de cele mai noi, care sunt fabricate astfel încât să fie eficiente din punct de vedere energetic.

Dacă ești mulțumit de aparatul de aer condiționat pe care îl ai, dar ți se pare că nu mai răcește la fel de bine, este posibil să fie nevoie de o înlocuire a freonului și, bineînțeles, de curățarea filtrelor de aer. Acestea acumulează în timp praf, bacterii și alergeni și scad performanța aparatului tău de aer condiționat. Operațiunea de curățare este extrem de simplă: trebuie să îndepărtezi capacul aparatului, să scoți filtrele și să le cureți cu apă caldă și o soluție dezinfectantă. Lasă-le să se usuce bine, apoi montează-le la loc. Vei simți imediat diferența în performanța aparatului de aer condiționat.

Construiește-ți o terasă în curte

Frumusețea locuitului la casă stă în faptul că ai la dispoziție o grădină spațioasă, verde, care este de-a dreptul salvatoare pe timpul verii, când asfaltul se încinge, iar căldura devine insuportabilă. Dacă vrei să te bucuri din plin de zilele petrecute în grădină, atunci poți lua în considerare construirea unei terase din lemn sau chiar a unui foișor, unde să îți creezi un spațiu de relaxare, cu o masă, scaune sau fotolii și, de ce nu, un grătar în apropiere, pentru serile în care îți inviți prietenii la o bere.

Construcția unei terase nu presupune mult efort și poate fi gata într-un weekend, dacă te pregătești bine înainte. Ai nevoie de o fundație, de plăcile din lemn sau marmură pe care urmează să le montezi și de câteva elemente care să înfrumusețeze marginile terasei. O terasă deschisă, care nu necesită instalarea unor piloni de susținere, care să o lege de casă, este mult mai simplu de construit și nu va trebui să îți faci griji că afectezi în vreun fel structura locuinței tale.

Dă o nouă față casei tale cu o zugrăveală impecabilă

Exteriorul locuinței tale este la fel de important din punct de vedere estetic, dar și mai dificil de întreținut. Casa este expusă prafului, intemperiilor și depunerilor de tot felul, așa că este important să alegi o culoare rezistentă, care să acopere micile imperfecțiuni, nu să le scoată în evidență. Cele mai mari probleme le au cei care își zugrăvesc casele într-un alb imaculat. Oricât de bine ar arăta o locuință albă, dacă stai într-o zonă poluată sau la câmpie, unde este mai mult praf, atunci ar fi bine să optezi pentru nuanțe elegante de bej sau griuri care să reziste în timp.

Zugrăvirea locuinței presupune să îți calculezi de câtă vopsea vei avea nevoie, să stabilești culoarea sau cantitățile de vopsea pe care le combini pentru a obține nuanța dorită și să îți cumperi un aparat profesionist cu ajutorul căruia să termini treaba în timp record.  

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Roman Kosolapov

(P) Articol realizat împreună cu Praktiker

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here