4 motive pentru care ne-am dori să fim iar studenți

0
1114

Anii petrecuți în facultate sunt, probabil, cei mai frumoși și se întâmplă de multe ori să privești în urmă cu nostalgie.

Anii de studenție sunt, pentru mulți, o experiență de neuitat. Cunoști oameni noi, nu mai locuiești cu părinții, ai libertate deplină, dar și responsabilități, rămâi fără bani pe final de lună, dar toți prietenii tăi sunt în aceeași situație. După ce obții primul job, lucrurile încep să se schimbe. Te muți la casa ta, zilele în care poți să dormi până târziu sunt cele de weekend, în cel mai bun caz, și începi să te gândești la toate așteptările pe care tu însuți le ai de la tine. Însă, din când în când, cu toții ne-am dori să retrăim anii de facultate, mai ales în condițiile în care studenții au acum mai multe oportunități ca oricând:

Stau în cămine dotate ca în străinătate

Căminele facultăților de stat sunt o sursă inepuizabilă de povești. De la petrecerile care se întind până când un coleg de palier cheamă poliția, până la gătitul pe hol, cheta pentru mâncare și bere, curățenia la comun în weekend și lupta nesfârșită cu musafirii nepoftiți cu 6 picioare și 2 antene, care mișună prin cămine.

Studenții care abia au intrat la facultate au acum o alternativă mult mai apropiată de ceea ce vezi prin filme, la campusurile universităților cu renume mondial. Cei care nu își permit să plătească o chirie într-o garsonieră, dar vor să locuiască în condiții ca în străinătate, se pot caza în cel mai mare complex privat pentru studenți, unde camerele sunt dotate cu televizoare, aer condiționat, mașini de spălat și cuptoare cu microunde, au acces facil la metrou, săli de sport și cantine aflate la doi pași.

Sunt plătiți pentru internship-uri

Când încearcă să obțină primul job, orice student se confruntă cu un paradox: companiile vor oameni cât mai tineri, dar cu experiență. Iar pentru a căpăta această experiență, soluția este ca tinerii să facă un internship sau să meargă în practică la o companie. În urmă cu câțiva ani, studenții nici nu visau că ar putea fi plătiți pentru munca lor, care semăna mai degrabă cu un voluntariat. Însă acum, companiile serioase oferă internship-uri plătite, cu posibilitate de angajare la finalul celor 3 luni. Banii nu sunt mulți, însă chiar și oferirea unei sume mici este de mare ajutor pentru un student care abia se descurcă cu banii de la părinți.

Au tot timpul liber

Un alt motiv pentru care ne-am dori să ne reîntoarcem la anii de studenție este libertatea pe care o aveai atunci când ieșeai în oraș și puteai să stai până dimineața, fără grija că trebuie să fii fresh la serviciu a doua zi. Sau, dacă ți se făcea dor de mare sau de munte, te urcai în tren și în câteva ore erai pe plajă ori începeai o drumeție. Acum, trebuie să îți planifici din timp concediile și nu îți mai permiți să fii la fel de spontan. Ce-i drept, avantajul este că acum ai suficienți bani pentru a petrece o vacanță într-o destinație din străinătate, să te cazezi la hoteluri sau la pensiuni mai bune și să nu îți calculezi fiecare leu pe care îl cheltuiești.

Sunt neînfricați și au visuri mărețe

Un student este plin de curaj, visează să ajungă pe culmile succesului, este plin de idei și de entuziasm. Însă, pe măsură ce ajungi în contact cu mai multe medii de lucru, unele mai puțin plăcute, apar și primele dezamăgiri și ușor, ușor, renunți la toate planurile de a-ți porni propria afacere sau de a găsi acea idee genială care să te pună în rând cu marii oameni de business din lume. Uneori ți-ai dori să mai ai acea naivitate și să poți regăsi acel entuziasm pe care îl aveai la 19 ani, când erai sigur că poți muta și munții din loc.

Toate acestea ne fac uneori să vrem să ne întoarcem la viața din studenție, măcar pentru o zi, și să retrăim acele clipe. Chiar dacă există numeroase avantaje în a fi independent financiar și a locui singur, anii de studenție ne vor rămâne mereu întipăriți în memorie ca o amintire frumoasă.

 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Liviu Tudor

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here