4 lucruri învățate de la un consilier pentru somn

0
1719
Fie că ești o mierlă a dimineții, fie că ești o bufniță noptatică, dacă știi mai multe despre cum funcționează propriile tale mecanisme ale somnului poți face niște îmbunătățiri ale stilului de viață.Fie că ești o mierlă a dimineții, fie că ești o bufniță noptatică, dacă știi mai multe despre cum funcționează propriile tale mecanisme ale somnului poți face niște îmbunătățiri ale stilului de viață.
Fie că ești o mierlă a dimineții, fie că ești o bufniță noptatică, dacă știi mai multe despre cum funcționează propriile tale mecanisme ale somnului poți face niște îmbunătățiri ale stilului de viață.

Toată lumea știe cât e de important somnul. Un somn prost poate crește riscul de boli precum Alzheimer și de probleme cardiace. Pe de altă parte, somnul bun îți poate asigura o  memorie mai bună, un risc scăzut de boli cronice, sau chiar antrenamente mai bune și mai eficiente.

Consilierii pentru somn (sleep coaches), deși nu formează o categorie profesională nouă, sunt din ce în ce mai căutați în ultima vreme. Industria de consiliere a somnului a cunoscut o dezvoltare formidabilă.

Deși în general dorm destul de bine, unele nopți petrecute numărând oi și necesitatea de a mă trezi dimineața devreme, precum și o doză de curiozitate, m-au făcut să apelez la medicul W. Christopher Winter, autor al The Sleep Solution și consilier de somn pentru MensHealth.com, pentru a vedea ce impact au obiceiurile legate de somn asupra vieții mele.

Iată cu ce am rămas în urma vizitei.

  1. Sunt o pasăre de dimineață

Doctorii folosesc chestionarul Epworth Sleepiness Scale pentru a evalua sănătatea obiceiurilor de somn ale unei persoane. Am obținut 3 din 24 de puncte, ceea ce confirmă că am avut dreptate în evaluarea mea inițială, anume că am un somn bun. Un scor mai mare poate indica faptul că ceva e în neregulă cu somnul tău, specifică Winter.

Am mai trecut și prin Morningness-Eveningness Questionnaire (MEQ) – o serie de întrebări de genul „La ce oră te-ai trezi dacă ai putea să-ți planifici ziua exact așa cum vrei tu?”, sau „Dacă stai până târziu în noapte, te trezești la aceeași oră ca în zilele obișnuite sau dormi mai mult?”. Scopul chestionarului este de a determina cronotipul, anume dacă ești o mierlă a dimineții sau mai degrabă o bufniță noptatică.

Rezultatele mele indică un lucru clar, respectiv că mă încadrez mai degrabă în categoria mierlelor. Winter mi-a spus că „am un cronotip avansat”, în timp ce păsările de noapte l-ar avea întârziat. Asta explică de ce sunt genul de om care preferă să se trezească devreme în loc să piardă nopțile.

2. Obiceiurile de somn îți influențează în mare măsură cariera

Winter mi-a spus că, până la un punct, cronotipurile noastre sunt determinate genetic. Există desigur și influențe ale factorilor de mediu, de la tipul de lumină căruia te expui, până la obiceiurile culinare, sau tipul de slujbă. De exemplu, dacă trebuie să stai la birou toată ziua, cu foarte puțină lumină naturală dar multă lumină albastră (precum cea de la laptop), e posibil să te convertești la un ciclu de somn mai întârziat. Chiar și tipul de slujbă al părinților îți poate afecta cronotipul.

De fapt, Dr. Winter spune că aceste cronotipuri pot avea o influență decisivă asupra carierei, deși nu ne dăm neapărat seama de asta. (Probabil de aceea nu o să găsești mulți chirurgi care să aibă o problemă reală atunci când sunt nevoiți să stea treji până dis de dimineață).

3. Ține de tine, în mare măsură, dacă e să fii mai degrabă mierlă (de zi) sau bufniță (de noapte)

Vestea bună e că este posibil să îți schimbi cronotipul. Deși persoanele de zi sunt de obicei mai puțin flexibile decât cele de noapte, Winter mi-a recomandat niște ochelari „șmecheri” pentru terapie cu lumină, numiți Re-Timer. Astfel de ochelari îți pot modifica ceasul interior, drept urmare influențează momentul când ți se face somn.

I-am încercat, adică i-am purtat timp de 20-30 minute seara înainte de culcare, timp de o săptămână și m-au ajutat să rezist până mai târziu.

4. Oricine are de câștigat de pe urma unui somn bun

În concluzie, chiar dacă nu am probleme cu somnul, m-a ajutat să învăț mai multe despre ceea ce îmi influențează orarul de somn și calitatea acestuia. De exemplu, am înțeles că până și pentru schimbările pe termen scurt (e.g., program diferit de lucru, călătorii etc.), există metode de a controla modul în care dormi, iar aceste metode țin de mine. Iar asta m-a făcut să mă simt mult mai bine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here