4 argumente imbatabile care te vor convinge să nu mai folosești mașina zilnic

0
2359

În marile capitale europene, oamenii au renunțat la mașini de multă vreme, iar beneficiile acestei decizii sunt de necontestat.

Traficul din București a fost plasat recent pe primul loc în topul celor mai aglomerate din Europa, si pe locul al cincilea in lume. Situația nu diferă prea mult nici în orașe precum Cluj sau Iași. Iată, așadar, câteva argumente pentru a lăsa mașina acasă, dar și soluțiile pe care le ai la îndemână pentru a o înlocui:

  • Ai câteva alternative rapide, cool și foarte practice pentru care merită să lași mașina în parcare

De ce să te aventurezi în fiecare zi în traficul aglomerat și stresant, când ai la dispoziție variante foarte rapide precum acestea? Cu vehiculele respective poți atinge 10-12 kilometri pe oră și ai o autonomie de 15-20 de kilometri. În plus, după cum vezi, sunt mici, ușoare, poți merge cu ele la birou și să le depozitezi într-un vestiar sau chiar sub masa de lucru.

O altă variantă la îndemână este bicicleta, mai ales variante pliabilă, care te va ajuta să faci și mișcare în drumul tău spre serviciu. Partea mai puțin plăcută este că marile orașe de la noi suferă la capitolul piste pentru bicicliști, așa că va trebui să circuli cu ea pe carosabil, la un loc cu mașinile. Și trotineta este o variantă la îndemână, iar varianta pliabilă este prevăzută inclusiv cu o curea pentru a o purta în spate, precum un rucsac. Toate variantele vor impune și mai puține costuri, așadar, ai un avantaj în plus.

  • Timpul petrecut în trafic îți distruge productivitatea încă dinainte să ajungi la lucru

După ce petreci mai mult de jumătate de oră într-un trafic infernal, stând la cozi interminabile, enervându-te din cauza șoferilor care nu respectă regulile și mergând cu câțiva kilometri la oră, ajungi la birou deja nervos, iar productivitatea ta este înjumătățită. Odată ce ajungi, în sfârșit, la birou, ai nevoie de o pauză și nicidecum nu poți începe ziua în forță.

  • Dacă îți lași mașina acasă nu mai sporești poluarea din oraș

Metropolele moderne sunt foarte poluate și, cu siguranță, dacă pui în balanță poluarea produsă de mașina ta și cea produsă de fabrici și combinate, o sa ți se pară că ești un adevărat ecologist. Chiar dacă nu produci nici pe departe la fel de multe gaze de seră, tot merită să-ți lași mașina acasă. Este o mică schimbare în modul tău de viață, dar ea poate determina diferențe mari în ceea ce privește mediul înconjurător și puritatea aerului pe care îl respiri.

  • Poți întâlni o mulțime de oameni interesanți și ești mai bine conectat la pulsul societății

Cu toții trăim într-o bulă personală, compusă din familie, prieteni cu care ne vedem des, colegii de la birou, prietenii virtuali, oameni care frecventează aceleași locuri cu noi (sală, o cafenea, un restaurant etc.). Când folosești mașina zilnic, ești aproape complet izolat în bula ta și rareori ai contact și cu alți membri ai societății. În schimb, dacă alegi transportul în comun sau un mijloc de transport alternativ, ai ocazia să simți mai bine pulsul societății și, de ce nu, să-ți lărgești propriile orizonturi.

În ciuda unei populații mai puțin numeroase decât a multor alte metropole de pe Bătrânul Contintent, se pare că în București străzile sunt pline mereu de mașini, cozile la semafor sunt interminabile, iar nervii șoferilor sunt întinși la maximum. Dacă infrastructura nu se poate schimba peste noapte pentru a putea face față aglomerației, de ce să nu faci tu o schimbare în obiceiurile tale?   

 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Airmotion

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here