3 lucruri esențiale pe care trebuie să le bifezi înainte să pleci în vacanță în străinătate

0
2351
vacanta in strainatate

Dacă vrei ca nimic să nu îți strice vacanța, atunci trebuie să îți iei toate măsurile de precauție de acasă și să nu scapi din vedere niciun detaliu.

O vacanță în străinătate este modalitatea perfectă de a ieși din rutină și de a te deconecta de problemele de la serviciu sau din viața personală. Însă, când ești departe de țară, este important ca totul să meargă bine și să nu întâmpini probleme, mai ales dacă mergi într-un loc în care nu vorbești limba și nu cunoști foarte bine cultura. Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le bifezi înainte să pleci de acasă:

Asigură-te că vei avea mereu telefonul funcțional

Telefonul este unul dintre cele mai de preț obiecte atunci când te afli într-un loc necunoscut. Cu ajutorul lui te poți orienta pe hartă, poți găsi cele mai bune restaurante sau locuri de cazare și, nu în ultimul rând, poți lua legătura cu apropiații sau cu autoritățile. De aceea, trebuie să te asiguri că îl vei avea mereu funcțional. Vei avea nevoie, în primul rând, de o baterie externă pe care să o ții mereu în rucsac sau în geantă. Bateria unui smartphone nu durează mai mult de o zi, în cel mai bun caz, iar o sursă externă de încărcare se poate dovedi salvatoare.

De asemenea, asigură-te înainte să pleci că vei putea da telefoane sau mesaje și că vei avea suficient trafic de date. Pentru cei care au un abonament, această problemă a dispărut odată cu eliminarea tarifelor de roaming. Însă dacă ești pe cartelă, atunci este bine de știut că îți poți încărca simplu și rapid cartela de aici, la prețuri avantajoase, doar cu câteva clickuri. După cum vezi, este cea mai buna metodă pentru a fi sigur că nu vei rămâne fără credit chiar atunci când ai nevoie mai mare.

Notează-ți numerele și adresele ambasadelor

Interesează-te din timp de adresele ambasadei României în țara în care pleci și asigură-te că vei avea mereu la îndemână numerele de telefon ale acesteia. Neplăceri pot apărea oricând, motiv pentru care este bine să fii pregătit pentru orice. De exemplu, trebuie să știi la cine poți apela dacă îți pierzi actele sau ți le fură cineva și ce poți face în acest caz.

Acest lucru este cu atât mai important dacă se întâmplă să călătorești într-o țară în care localnicii nu vorbesc la fel de bine limbile de circulație internațională și ți-ar putea fi mai dificil să te înțelegi cu autoritățile locale. Pe ambasada.ro găsești toate detaliile de care ai nevoie despre sediile ambasadelor României în alte state, precum și adrese, numere de telefon sau persoane de contact.

Schimbă banii din timp

Băncile au rezerve din monedele cel mai frecvent circulate, însă, dacă plănuiești să mergi într-o țară cu o monedă mai puțin cerută, este bine să faci o cerere la bancă din timp. Durează aproximativ 72 de ore pentru ca banca să poată onora cererea, așa că nu lăsa schimbarea banilor pe ultima sută de metri. De asemenea, este bine să verifici dacă ai cardul funcțional în afara țării și ce comisioane percep instituțiile bancare la retragerea banilor în străinătate.

Este bine să ai suficienți bani la tine și pentru eventuale urgențe și să te asiguri că lași o sumă suficientă pe card, astfel încât să nu rămâi într-un impas, în caz că se întâmplă ceva. Experții în travelling recomandă să nu îți ții toți banii la un loc și, dacă nu stai la hotel, ci te cazezi prin servicii de „house sharing”, așa cum este exemplul Airbnb, este bine să nu îți lași niciodată banii în apartament, întrucât nu știi cine altcineva mai are acces la locuința respectivă.

Așadar, acestea sunt cele trei lucruri care te feresc de situațiile de urgență și te scutesc de costuri inutile, atunci când mergi în vacanță. Tu știai aceste lucruri? Ții cont de ele de fiecare dată când călătorești?

 

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Twinsterphoto

(P) Articol realizat împreună cu Arsis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here