Savoarea Europei – Polonia

0
495

Foto: Guliver/ThinkStock.

Ghidul nostru: Cornel, programator, a locuit un an în Varșovia

Dacă reușești să-ți faci loc printre silabele încurcate ale limbii poloneze, vei avea parte de gustări interesante în timp ce explorezi Varșovia. Street food-ul tradițional este zapienkanka, un fel de pizza-sandwich în care, pe jumătate de baghetă, sunt puse ciuperci, brânză și alte ingrediente la alegere și ținute la cuptor sau toast până se topește brânza. E plin de calorii și de obicei o soluție pentru cei care s-au întins la bere, mai ales în perioadele mai friguroase ale anului.

Celelalte mâncăruri sunt destul de asemănătoare cu cele de la noi, doar că aici nu le-ai considera street food. Te-ai gândi vreodată să cumperi colțunași de la colțul străzii? Ei bine, în Polonia îi găsești, doar că acolo se cheamă pierogi – este, practic, cea mai cunoscută mâncare din această țară. Sunt fierți, prăjiți sau copți și sunt umpluți cu tot felul de ingrediente, în special brânză, cartofi, carne sau salată de varză. Ai și variantele sărate și cele dulci, iar cei mai populari se numesc, surprinzător, „ruskie“ (cu brânză și cartofi). Tradițional, se mănâncă în restaurante, dar în ultimii ani se pot lua și în cutii de carton, după modelul mâncării asiatice.

Polonezii au cultura patiseriei (asta prespun că știi deja de la noi, unde e plin de covrigi polonezi), așa că vei găsi și aici covrigi asemănători celor germani (numiți precle), dar și un fel de bagel rotund, pufos, de obicei cu susan, numit obwarzanki. Nu rata nici oscypek, brânză afumată de oaie, făcută în munții Tatra, care se servește la grătar cam la orice festival de mâncare tradițională.

Locurile preferate: Chiar în centru o să găsești Zapiexy Luxusowe, pentru a încerca acea pizza-sandwich de care spuneam mai sus la un preț decent. Există și un truck care servește acest fel în diverse locuri din oraș, numit Zapiekanka Snack Bus. Se spune însă că, dacă vrei să guști cea mai bună zapienkanka din Polonia, trebuie să ajungi la Cracovia, în districtul Kazimierz, la „U Endziora“. În același oraș se organizează, în fiecare an, Pierogi festival, unde chiar găsești toate variantele posibile ale acestui fel de mâncare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here