Savoarea Europei – Olanda

0
373

Foto: Guliver/ThinkStock.

Ghidurile turistice sunt bune ca să-ți alegi hotelul, să afli programul de la muzee, să înțelegi de ce un tip de care n-ai auzit până acum are o statuie la colțul unei străzi sau să îți rezervi din timp locul la un restaurant cu stele Michelin. Dar dacă vrei să înțelegi cu adevărat orașul pe care-l vizitezi, trebuie să-i savurezi mâncarea stradală și, ca să o descoperi, va trebui să întrebi pe cineva de acolo. Deci, dacă pleci în Europa, pune mâna pe telefon și sună un prieten. Noi așa am făcut și iată ce am aflat.

Ghidul nostru: Ștefan, freelancer, locuiește în Amsterdam de cinci ani

Olanda nu înseamnă doar lalele și coffee shop­-uri. Nu uita că te afli într-un loc care este legat de mare într-un mod intim. Oamenii ăia nu trăiesc cu amenințarea mării, căreia i-au furat hectare întregi de teren cu digurile lor, ci au ajuns s-o iubească. Și asta înseamnă că-i iubesc și fructele. Dar în felul lor olandez, mai dur, nu în modul delicat al țărilor mediteraneene. Heringul e la fel de reprezentativ pentru Olanda precum culoarea portocalie. Și îl vei găsi peste tot, servit pe farfurii de carton, cum sunt la noi micii – o alternativă sănătoasă la cealaltă mâncare stradală națională, cartofii prăjiți cu maioneză pe care, evident, îi vei găsi cel puțin la fel de des prin oraș. Heringul e sărat și crud, dar fin, cu un gust mai puțin pregnant de pește decât te-ai așteptat (pentru că este, evident, proaspăt) și e servit de obicei cu castraveți murați și ceapă. În unele locuri, ți-l pun chiar într-o chiflă, în altele e servit întreg – va trebui să-l iei de coadă și să-l înghiți dintr-o îmbucătură. Așa că uită-te după locurile care au afișat „haring“ pe meniu – sau chiar în nume – și ia-ți o porție. Pentru o zonă ca Olanda, este una dintre cele mai bune surse de vitamina D (nu te baza pe soare acolo), care-ți păstrează oasele sănătoase, și de acizi grași sănătoși (da, Omega-3), excelenți pentru creier.

Locurile preferate: În Amsterdam, Frens Haringhandel (exact, cu „haring“ în nume), în Koningsplein, aproape de Piața de flori, e locul perfect să încerci heringul (cu sau fără chiflă).

Dacă te decizi să abandonezi canalele Capitalei pentru a explora țara, ia-o spre sud, spre Zeeland (cea veche, nu cea nouă), o zonă situată în sud-vestul țării, spre Belgia, constând în mare parte din insule aflate sub nivelul mării. Acolo, în Goes, o să găsești o tarabă cu pește și scoici proaspete, lângă High Life Cafe, absolut delicioase, pe care poți să le servești la grătar sau pane. Evident, alături de o porție generoasă de cartofi prăjiți cu maioneză.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here