Savoarea Europei – Macedonia

0
807

Foto: Guliver/ThinkStock.

Ghidul nostru: Vladimir, scenarist, născut în Ohrid, Macedonia

Ohrid, unul dintre cele mai pitorești orașe ale Macedoniei, este situat pe malul lacului cu același nume, o poziție privilegiată pentru o țară care nu are ieșire la mare. Și este și o sursă de nenumărate delicii culinare pe care le poți lua de la colțul străzii, majoritatea produse de patiserie sau cu carne pe care le poți găsi în întreaga Macedonie.

Burek-ul, spre exemplu, cu carne sau cu brânză, e originar din Turcia și se mai găsește și în Bosnia, dar aici are o formă diferită. Cel cu brânză seamănă destul de bine și cu autohtona plăcintă dobrogeană. E preferabil să-l mănânci dimineața, deși unii îl preferă seara, când ies cu băieții în oraș. Nu e singurul produs de import adoptat de macedoneni. Mai găsești și pleșcăviță sârbească (un fel de hamburger), cu cartofi prăjiți și tot felul de sosuri și legume, în chiflă. Așa ceva poți cumpăra și în Timișoara – e un loc pe care-l știu destui localnici, lângă gară, unde găsești una delicioasă.

Mâncarea cea mai spectaculoasă se numește „desetka so kromid“ (zece cu ceapă) și nu e chiar cea mai sănătoasă din întreaga listă, mai degrabă o soluție rapidă pentru cei care s-au întins la bere. Numele vine de la cei 10 (zece) mici care se servesc cu pâine de la țară, ceapă, ardei iute și bukovska piper (ardei uscat, măcinat mare). Ca desert, poți încerca gjomleze, care merg cu iaurt, sau covrigi, care sunt fierți înainte de a fi copți, ceea ce le dă o aromă aparte.

Locurile preferate: Pentru burek și covrig, Pekara Feniks, Pekara Desaret sau Zito Leb sunt variantele, în timp ce pleșcavița cea mai bună se găsește doar vara, la Leskovacki rostilj (grătarul din Leskovat). Dacă vrei să încerci „zece cu ceapă“ (și da, ar trebui), va trebui să mergi în bazarul turcesc, la Destan, iar gjomleze minunate se găsesc în piața centrală din oraș.

O altă mâncare tradițională, care de obicei se face la comandă, e pitulici ohridski, o plăcintă cu brânză care se consumă cu iaurt. În ultima vreme, poți găsi așa ceva și în piață, la unele bătrâne.

Pentru burek și covrig, Pekara Feniks, Pekara Desaret sau Zito Leb sunt variantele, în timp ce pleșcavița cea mai bună se găsește doar vara, la Leskovacki rostilj (grătarul din Leskovat). Dacă vrei să încerci „zece cu ceapă“ (și da, ar trebui), va trebui să mergi în bazarul turcesc, la Destan, iar gjomleze minunate se găsesc în piața centrală din oraș.

O altă mâncare tradițională, care de obicei se face la comandă, e pitulici ohridski, o plăcintă cu brânză care se consumă cu iaurt. În ultima vreme, poți găsi așa ceva și în piață, la unele bătrâne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here