Savoarea Europei – Germania

0
383

Foto: Guliver/ThinkStock.

Ghidul nostru: Cosmin, economist, locuiește în Berlin de trei ani

Știai că plăcintele chinezești cu răvașe sunt americane? Sau că în Chicago una dintre fripturile din meniurile restaurantelor poar­­­­­tă denumirea de „mușchi românesc“? Așa e și döner-ul pe care-l găsești peste tot în Berlin. Da, originea e evident una musulmană, fiind adus în țară de comunitatea numeroasă de turci din Germania, dar a devenit de mult o mâncare tradițională. De bază e chifla în care se servesc ingredientele tocate care intră cam în orice kebab sau shaworma de la noi, poate totuși în variante mai proaspete. (Ceva similar s-a întâmplat în Belgia, cu dürüm-ul, practic același lucru, dar cu altfel de lipie – și, evident, acum îl găsești și în Berlin).

Altă mâncare pe care o preferă germanii, mai ales la micul dejun, este brezn (sau pretzel – are zeci de denumiri, destul de asemănătoare, depinde de zona în care te afli în Germania), care este, de fapt, un covrig. Doar că, spre deosebire de ai noștri, sunt mult mai mari și mai pufoși, iar germanii preferă să îi servească uneori tăiați pe jumătate și unși cu unt.

Dacă mergi în sudul Germaniei, în Bavaria, poți cumpăra de la chioșcuri fleischkäse (sau leberkäse), o plăcintă făcută doar din carne (arată ca un chec) care se taie în felii și se servește într-o chiflă, cu muștar și, uneori, cu salată de varză. Și, desigur, nu uita de zecile de feluri de cârnați pe care le poți încerca oriunde în țară, în chiflă, cu muștar sau ketchup. Cei cu cașcaval sunt delicioși.

Locurile preferate: În Berlin, e destul de mult hype în jurul localului numit Mustafa’s Gemuese Kebab. Sunt chiar și cozi (pe modelul Dristor), însă găsești de fapt döner, la propriu, la orice colț de stradă. Dacă ajungi în cartierul boem Kreuzberg în weekend, acolo se organizează o piață de street food, săptămânal, dar cozile sunt pe măsură – deci ar fi bine să ajungi spre începutul serii. Pentru covrigi, Brezel Bar e varianta hip, dar îl poți lua de la orice patiserie îți apare în cale.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here