„Foxtrot” deschide TIFF 2018 în prezența regizorului Samuel Maoz

0
681
„Foxtrot”, filmul extraordinar care deschide TIFF 2018, și-a câștigat locul în istorie la scurtă vreme de la momentul lansării în cadrul festivalului de la Veneția.
„Foxtrot”, filmul extraordinar care deschide TIFF 2018, și-a câștigat locul în istorie la scurtă vreme de la momentul lansării în cadrul festivalului de la Veneția.

La cea de-a 17-a ediție, Festivalul Internațional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie) celebrează puterea extraordinară a cinema-ului de a spune povești curajoase și de a depăși granițele culturale de pretutindeni, printr-o proiecție-eveniment în cadrul Galei de Deschidere, programată vineri, 25 mai, în Piața Unirii din Cluj Napoca. Premiera de gală va avea loc în prezența regizorului israelian Samuel Maoz.

„Studiu temerar despre durere și ce-nseamnă să pierzi pe cineva apropiat” (Los Angeles Times), Foxtrot e un film în trei părți care invită la introspecție, transformând un subiect foarte sensibil pe plan local într-o puternică metaforă universală despre război.

Controversata poveste inspirată de conflictul israeliano-palestinian a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Veneția și a câștigat nu mai puțin de 8 trofee Ophir la „Oscarurile israeliene”.

Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la
război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldați israelieni plictisiți de misiunea lor în mijlocul deșertului și secvențele care îi surprind mușamalizând moartea unor tineri
palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecția cu Foxtrot.

Cineastul Samuel Maoz și-a câștigat renumele internațional încă de la debutul în lungmetraj cu Lebanon (2009), care a fost prima producție israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneția. În 2010, Lebanon a fost prezentat și la TIFF, când Maoz s-a aflat pentru prima dată la Cluj ca membru al juriului internațional, și a fost ulterior distribuit pe ecrane de Transilvania Film.

Samuel Maoz va fi la Gala de deschidere TIFF.17 alături de o parte din echipa filmului, prezența acestora fiind doar una dintre surprizele pregătite de organizatori pentru miile de spectatori din Piața Unirii. Foxtrot va fi distribuit în România începând din iunie, tot de Transilvania Film.

Biletele pentru gală sunt deja disponibile pe tiff.eventbook.ro

Ne puteți urmări pe:
www.tiff.ro |FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea
Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al
Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului
Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor principal: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Mașina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: Orange, HBO, Samsung, Lidl, MOL România, Tenaris Silcotub, Avon, McDonalds,
Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești.
Cafeaua oficială: Nespresso
Partener logistic oficial: DHL

***

Parteneri media: TV5, Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie
Claire, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Men’s Health, Business Review, Zile și Nopți, Cinemap, Radio România Cultural, Observator Cultural, Scena 9, Life.ro, Cinemagia, BIZ, News.ro, A List Magazine, LiterNet, AaRC.ro, Sinteza.
Parteneri media locali: Erdèly Naplò, Făclia, Filmtett, Krónika, Monitorul de Cluj, Radio
Cluj, Transilvania Reporter
Partener de monitorizare: mediaTRUST

SOURCEComunicat de presă
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here