București – Zagreb și retur

0
312

Foto: Guliver/ThinkStock.

În orice oraș te-ai duce, există măcar un loc faimos de unde poți cumpăra mâncare stradală. Locul acela pe care l-ai trece ușor cu vederea dacă nu ți-ar spune un localnic că de acolo trebuie să guști street food-ul ca să înțelegi cu adevărat bucătăria țării în care ești. Chioșcul din apropiere de Stephansplatz, din Viena, de unde poți să-ți iei un wurst savuros. Sau cel de la Flagey, în Bruxelles, unde găsești niște frites delicioși. Cea mai bună porție de fish and chips din Londra o găsești la Lisson Grove, în apropiere de Regent’s Park. În New York, cel mai cosmopolit oraș al lumii, trebuie să dai o tură pe la shawormeria din Manhattan – da, aceea despre care se vorbește în The Avengers.

Ce te faci însă dacă pe lista ta de călătorii nu se află orașe despre care se scriu mii de cărți, ghiduri turistice și bloguri personalizate? Există o metodă simplă – suni un prieten. În satul global în care trăim, este de-a dreptul imposibil să nu găsești pe cineva cunoscut în orașul pe care urmează să-l vizitezi. Nu știi tu pe cineva? Unul dintre amicii tăi de aici sigur cunoaște – și ce metodă mai bună de a-ți face prieteni noi există? Ești apoi la doar un apel telefonic sau video distanță de cea mai bună experiență culinară pe care-o poți trăi în noua ta vacanță.

Nu e doar o teorie – e testată. Cum altfel am putea să-ți spunem că în Zagreb, destinația pe care ne-am propus-o, street food-ul e dus la nivel de artă culinară? Asta pentru că în centrul capitalei croate vei găsi Mundoaka Street Food, o combinație modernă și hip între conceptul de mâncare stradală și cel de restaurant de lux, în care mâncarea e creată de Tvrtko Sakota, unul dintre cei mai apreciați chef-i din Zagreb. Mâncarea se schimbă destul de des, dar (ni se spune) totul e delicios.

Evident, nu-i singurul loc cu street food. Suntem totuși în Balcani, o zonă renumită pentru mâncărurile ei care trec granițe și sunt revendicate drept mâncăruri naționale de mai toate națiunile de-acolo. Ai auzit de ćevapčići? Te-ar surprinde să afli că sunt destul de asemănători micilor (mâncarea noastră națională), doar că se servesc adesea într-o chiflă ca de hamburger? Sau simpli, cu ceapă și sos ajvar (vezi caseta). Ar trebui să înveți și alte denumiri (și să le treci pe lista de cumpărături). Burek e o plăcintă, de obicei cu carne, dar și cu brânză, mere (cam orice umplutură) care aduce destul de mult cu plăcinta dobrogeană. Ligjne na salatu înseamnă, simplu, salată de calamar – specifică Dalmației, se găsește, desigur, și în Capitală. Ražnjići sunt frigărui de porc servite cu salată, asemănătoare souvlaki-ului grecesc.

Toate sunt delicioase, dar nu te lăsa păcălit: street food-ul nu e un scop în sine, e doar un pretext. Sună-ți cunoștințele din Croația și spune-le că vrei să vină cu tine într-un tur culinar al Zagrebului. Și, printre degustări de burek, ćevapčići sau ražnjići, printre discuții despre rețete și diferențele dintre ele, veți descoperi împreună nu doar frumusețea unui oraș, ci și frumusețea unei prietenii mai puternice.

Și, gândește-te bine, unde-i vei duce când îți vor întoarce vizita. Oare plăcinta dobrogeană de la noi li se va părea la fel de bună ca un burek?

 

Ćevapčići

ThinkstockPhotos-461891461

500 g carne tocată de vită

250 g carne tocată de porc

250 g carne tocată de miel

1 cățel de usturoi, tocat mărunt

½ ceașcă de ceapă, tocată mărunt

1 linguriță de sare

Amestecă usturoiul, cărnurile, ceapa și sarea până se omogenizează.

Rulează mixtura în cilindri, groși de doi centimetri și lungi de circa 10 centimetri. Ar trebui să obții șase porții (care pot fi puse la congelator, dacă vrei să le gătești mai târziu).

Pune-i pe un grătar încins și lasă-i câte 4 minute pe fiecare parte, până nu mai sunt roz în mijloc.

Servește-i cu ceapă și sos ajvar.

Sos ajvar

5 ardei roșii medii

1 vânătă medie

5 lingurițe de usturoi pisat

¼ ceașcă de ulei de măsline

1 linguriță de oțet alb

1 linguriță de sare Kosher

1 linguriță de piper negru măcinat

Pune ardeii pe un grătar încins și coace-i până se înnegresc, 10-15 minute. Lasă-i să se răcească 20 de minute, într-un castron. Curăță-i de pieliță, semințe și cotor.

În timp ce ardeii se răcesc, străpunge de mai multe ori vânăta cu o furculiță și pune-o pe grătar. Coace-o circa 30 de minute, întorcând-o la jumătate. Las-o să se răcească 10 minute, tai-o pe jumătate și scoate-i miezul cu o linguriță.

Pune ardeii, miezul de vânătă și usturoiul într-un blender și amestecă până sunt tăiate grosier. Adaugă oțetul, uleiul și sarea și amestecă până se omogenizează.

Transferă totul într-o- cratiță. Adu aproape de punctul de fierbere, la temperatură medie spre înaltă, apoi schimbă la temperatură medie spre joasă și amestecă circa 30 de minute. Lasă-l să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-l în frigider, într-un recipient etanș. Folosește sosul cel mult două săptămâni.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here