Yoga… in cuptor

0
310

“Bine ati venit in camera de tortura Bikram”, ne spune Pier, instructor de yoga. Grizonat si foarte politicos, degaja o senzatie aparte de liniste si dragoste, cu siragul lui de matanii si ochelarii mici si rotunzi. Toata lumea zimbeste. Cam o secunda. Dupa care auzim cum se inchide usa in spatele nostru.

E interesant sa vezi 30 de oameni facind yoga intr-o atmosfera de cuptor – cca 43˚ C. Ni se spusese sa stam la distanta de o lungime de brat unii de altii, sa ne incrucisam degetele in spatele coapselor si sa pufaim ca si cind am muta mobila. Dupa 90 de secunde, barbatii deja isi storceau trico-urile, iar femeile isi ridicau bustierele cit se putea de sus.

Dorinta usor perversa pe care o simtisem fata de cele doua domnisoare de linga mine, cu corpurile lor dragute de dansatoare si tatuaje cu delfinasi pe ici-colo, se transformase acum in cu totul altceva: ma deranja caldura pe care o radiau si simteam ca nu am suficient aer din cauza lor.

Pe locuri, fiti gata…

O sa va explic ce se intimpla in timpul unei sedinte de yoga Bikram, cunoscuta si sub numele de “yoga fierbinte”, din motive mai mult decit evidente. Yoga Bikram s-a bucurat de o crestere extraordinara a popularitatii in ultimii ani. Dupa unele estimari, aproximativ trei milioane de oameni din lumea intreaga transpira si se intind la antrenamentele de yoga Bikram, platind in jur de 10-12 $ pentru a avea acest privilegiu. Cind intri in holul apartamentului, racoros si parfumat cu betisoare aromate, lucrurile par linistite, in special in comparatie cu Asthanga – yoga “de forta” care se preda in cluburi de sanatate.

Spre deosebire de Asthanga, unde o sa te rasucesti intr-o multime de variante de stind in cap, lotus si pod pe spate, in Bikram nu o sa gasesti decit 26 de pozitii, unele dintre ele nefiind mai complicate decit exercitiul “capul pe genunchi” pe care il faceai inainte de un meci de fotbal. Nici macar nu va trebui sa stai prea mult in aceste pozitii – doar vreo 10-20 de secunde. Ceea ce te da pe spate, totusi, este caldura. “ii e cuiva rece?” intreaba Pier. “Acum sint doar 37,5˚. Grupele de incepatori ajung la 52˚.”

Singurul raspuns pe care il primeste este sunetul picaturilor de sudoare care lovesc saltelele de plastic pe care stam. Sintem prea concentrati ca sa raspundem, fiindca dupa numai citeva pozitii de incalzire, ne atam in mijlocul unui exercitiu criminal: stind pe virfuri cu bratele intinse inainte trebuie sa facem o genutexiune pina cind coapsele devin paralele cu solul (bratele raminind, de asemenea, paralele cu podeaua) – in aceasta pozitie trebuie sa ne tinem echilibrul pe virfurile picioarelor.

E un exercitiu dur – in toata incaperea se aud mici icnete si oftaturi emise necontrolat de catre cei care se lupta cu echilibrul. “Ridicati calciiele”, sugereaza Pier, “pina cind o sa fiti nevoiti sa topaiti ca niste masini de cusut.”

Continuarea, in MH de octombrie, pag. 90

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here