Următorul erou de acțiune

0
458

În câteva secunde, Philip Winchester m-a și măsurat din cap până în picioare. Privirea calculată a ochilor lui verzi îmi spune că a cercetat și lucrurile din imediata lui apropiere – inclusiv pe mine. În urma acestor observații, și-a dat seama că nu sunt o amenințare, a aflat câte ieșiri are clădirea și ce numere de înmatriculare aveau cele două mașini care au trecut pe lângă el în timp ce intra în clădire.

Pășește cu o energie cumpătată și se mișcă natural, dezvăluindu-și într-un mod discret condiția fizică. Chiar dacă eleganța din mișcări, postura corectă și capacitățile lui secrete de observație nu ar fi fost suficiente ca să-i confirme abilitățile militare, strângerea de mână l-a trădat. După ce mi-am retras mâna din încleștarea lui metalică, am încercat să ascund faptul că degetele mele nu mai funcționau – din nefericire, era vorba despre mâna cu care scriu. În timp ce mi se mai dezmorțește, fac la rândul meu niște observații.

Winchester nu e un bărbat înalt ori unul prea corpolent (cum sunt mulți infanteriști); este zidit ca un soldat tipic din forțele speciale – suplu, de înălțime medie, dar dotat atât cu forță explozivă, cât și cu rezistență. Genul acesta de soldați elimină excesul de grăsime, până când rămân doar cu mușchi, tendoane și oase – seamănă mai degrabă cu treaba făcută de bisturiul unui medic decât de un topor. Acești soldați aleargă semimaratoane cărând în spate jumătate din greutatea lor corporală, apoi atacă inamicul. Poate că, în viața de zi cu zi, Winchester nu e un soldat din forțele speciale, dar și-a antrenat mintea și corpul astfel încât să se comporte ca atare.

Ca parte din pregătirea pentru rolul sergentului Michael Stonebridge din Riposta, el a stat nenumărate ore alături de experți de la British Special Air Service (SAS), Special Boat Service (SBS), Delta Force și chiar din forțele speciale din Africa de Sud. A sărit din avioane, a făcut antrenamente istovitoare cu arme, s-a alăturat patrulelor militare și operațiunilor nocturne în viața reală, a făcut antrenamente de evacuare cu puști M4, a tras cu muniție adevărată în clădiri special amenajate (cum este scandalosul Hogan’s Alley pe care îl folosesc cei de la FBI) și a lucrat îndeaproape cu militarii, ca să fie în stare să-și facă propriile acrobații și să aibă totodată credibilitate în fața soldaților reci și stăpâni pe situație, care l-au învățat cum să devină un soldat al forțelor speciale. Ai putea să juri că Winchester s-a antrenat pentru acest rol toată viața lui. Născut într-o familie din Belgrade, un oraș mic din Montana, SUA, Winchester și-a petrecut tinerețea în aer liber, ridicând claie de fân și conducând tractoare întreaga zi. „Mereu am avut grijă de mine“, spune el. „Îmi petreceam timpul cu jucători de baseball, de fotbal american și practicam sporturi solitare, cum ar fi schiatul ori golful, însă actoria a fost întotdeauna cea care m-a menținut pe linia de plutire.“

Tatăl lui Winchester juca teatru de amatori, așa că a crescut în culise, alături de părintele său, în timp ce mama făcea ture de noapte într-un sanatoriu particular. „Actorii m-au învățat cum să mă duelez, să citesc din Shakespeare și cum să-mi folosesc vocea“, spune Winchester. În paralel, își folosea tot timpul liber ca să se antreneze și să ridice greutăți, chiar și în perioada școlii. „Împreună cu prietenii mei, am început să ridic greutăți“, explică Winchester. „Foloseam sticle de lapte de patru litri pentru flexii cu ganterele, mi-am instalat o bară de tracțiuni în cameră și mă antrenam intens, ca să ajung ca tipii de pe copertele revistelor.“

Toată această muncă grea a dat rezultate atât în privința fizicului, cât și în cariera lui actoricească. „La 14 ani, am avut norocul să obțin un rol într-un film, aproape de orașul în care locuiam. Dean Semler l-a regizat și tot el m-a luat sub aripa lui protectoare. Tocmai a primit un premiu pentru realizările de o viață – este un regizor și un operator excepțional“, spune Winchester. „Mi-a arătat că pot să fac meseria asta și mi-a zis: «Trebuie să lași capul jos și să muncești ca un dement.»“

Au avut efect și antrenamentele cu cutia de lapte și tracțiunile. „Toată munca asta nu a dat rezultate până într-o vară, când am fost inundat brusc de testosteron, iar corpul meu a prins contur“, spune Philip Winchester. „Până la 16 ani am fost un adolescent fusiform și sfrijit, apoi, într-o singură vară, m-am înălțat cu 15 centimetri. Mă antrenez încontinuu de atunci – este o eliberare, o modalitate excelentă de a depăși o zi oribilă la muncă.

Philip s-a mutat la Londra ca să studieze teatrul și a descoperit o lume imatură, plină de beții și petreceri, care nu acorda importanță antrenamentelor ori stilului de viață sănătos. „Îmi amintesc că profesorii mei de teatru mă tachinau în legătură cu antrenamentele mele cu greutăți și îmi spuneau că ele îmi vor distruge capacitățile de mișcare“, spune actorul. Unul dintre profesorii lui de teatru i-a lăsat chiar un bilețel pe care scria: „Bruce Lee are mușchi dintr-un motiv, dar tu, Philip?“ Winchester nu putea să înțeleagă de ce erau atât de furioși că avea grijă de fizicul lui – el știa deja că vrea să facă filme de acțiune.

„Le-am zis că îmi plac scena și Shakespeare, dar că filmele de acțiune mi se potrivesc mai bine și pot să mă descurc onorabil“, spune actorul. „Am vorbit despre Greu de ucis și Jean-Claude Van Damme și nu mi-a fost rușine să spun că asta voiam să fac.“ În timp ce, inițial, majoritatea profesorilor erau împotriva modului de gândire al lui Winchester, unii dintre ei au acceptat ideea și au început să-l susțină. „A fost o perioadă importantă în cariera mea – m-a ajutat să fiu în preajma unor oameni cărora nu le era frică să spună cine sunt“, spune Philip.

Philip Winchester și-a dezvoltat abilitățile actoricești și și-a antrenat corpul pentru a deveni eroul ideal al filmelor de acțiune. Tu poți să-i folosești secretele, ca să-ți transformi propriul corp într-o armă letală.

 _C2Q1695

1
2
3
4
5
6
7
8
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here