Urcă tot mai sus

0
573

Text de Amalia Dobre. Foto: Alex Gâlmeanu. Cadrul alb-begru a fost fotografiat cu o cameră homemade, cu componente de la aparate din anii ‘40-’50, pe film lat, 6×8 cm.

Era o dimineață liniștită în tabăra de bază a Everestului, pe 25 aprilie 2015, iar Alex Găvan stătea în cortul lui și citea, întâmplător sau nu, Avalanche Essentials de Bruce Tremper. Obișnuiește să-și cumpere cărți de câte ori trece prin Kathmandu, pe care le citește în tabăra de bază, atunci când vremea îl ţine mai mult la adăpost – biblioteca lui de acasă găzduiește un raft întreg de cărţi despre avalanșe. Încerca pentru a treia oară o ascensiune pe Lhotse, al patrulea munte din lume ca înălţime, 8.516 metri, situat la graniţa dintre Tibet și Nepal. Dintr-odată, totul a început să se miște. Și-a dat seama că e cutremur și, așa cum avea să povestească mai apoi și pentru time.com, i s-a părut că durează o eternitate. Odată ce a încetat cutremurul, știa ce avea să urmeze. Nu știa dacă avalanșa va ajunge în acel loc și nici din ce direcţie. A deschis cortul și, în acel moment, a văzut marea de zăpadă care venea spre el cu 150 km pe oră. „O astfel de avalanșă cam atât atinge“, spune Alex. Și n-a venit de unde se aștepta, de pe piciorul vestic al Everestului sau de pe Nuptse, ci din Pumori. „Când te uiţi la Pumori, nu zici că are pe el atâta zăpadă și atâta gheaţă astfel încât, în momentul în care se declanșează o avalanșă, să aibă o putere așa de mare încât să treacă niște văi glaciare și, mai apoi, să ajungă în tabără. Era foarte complicat să ajungă acolo“, spune el. Și totuși a ajuns. Prima reacţie pe care a avut-o a fost să se ascundă după un bolovan, dar în timp ce fugea în direcţia lui și-a dat seama că acesta l-ar fi protejat doar de impactul avalanșei, nu și de miliardele de particule de gheaţă aflate în suspensie, care l-ar fi sufocat. Așa că a decis în ultimul moment să intre în cortul unde se lua de obicei masa. Iar această decizie i-a salvat, poate, viaţa. „Cadrul în care tu acţionezi acolo e de-așa natură încât, dacă nu te pui pe tine în starea mentală potrivită, să ai mintea limpede, îţi pui viaţa în pericol. Cumva, ești mai mult nevoit să ai mintea limpede“, spune el.

În următoarele 24 de ore, a ajutat împreună cu membrii echipei lui și cu alţi alpiniști la salvarea oamenilor prinși de avalanșă. Iar în momentul în care a plecat de-acolo, a anunţat pe Facebook că vrea să facă ceva, deși nu știa exact ce. Știa că o să aibă nevoie de ajutorul oamenilor, dar nu avea încă un plan. A început să sune în România, pentru a discuta cu oamenii din echipa lui. I-a mobilizat și, împreună cu Oana Marinescu de la OMA Vision, a realizat campania umanitară pentru a-i ajuta pe nepalezii afectaţi de cutremur.

Așa l-am cunoscut pe Alex Găvan. La o petrecere cu licitaţie caritabilă, pe 30 august, la Green Mogo, în Mogoșoaia, grădina unor prieteni de-ai lui. A organizat evenimentul împreună cu Monica Dascălu, prezentatoarea știrilor de la Pro TV, pentru a strânge fonduri. Această licitaţie încheia campania desfășurată de Alex și echipa lui, „Joy for Nepal“, începută pe 19 mai. S-au strâns peste 5.000 de euro în acea seară, iar unul dintre obiectele scoase la licitaţie a fost o fotografie donată de Alex, cu prietenul lui, Alexey Bolotov – partenerul său în cea de-a doua încercare de-a atinge vârful Lhotse, care a murit în 2013, încercând să urce o rută nouă pe Everest. A achiziţionat-o un alt prieten de-ai lui, un elveţian, contra sumei de 2.500 de lei. Zilele următoare, Alex anunţa că deja se strânseseră peste 100.000 de euro pentru Nepal, din momentul începerii campaniei. O parte din acești bani a fost strânsă cu ajutorul oamenilor care au trimis SMS-uri în valoare de doi euro – până pe 31 iulie, au fost trimise 31.070 de SMS-uri, echivalentul a 62.140 de euro –, iar o altă parte a venit din donaţii prin transferuri bancare de la persoane private și din sponsorizări de la companii, precum și din diverse iniţiative de strângere de fonduri.

Când ne-am întâlnit pentru interviu, Alex părea mulţumit. Era relaxat. Venea după o perioadă destul de agitată, în care a călătorit, s-a ocupat de campanie și a ţinut speech-uri motivaţionale. E unul dintre acei oameni care ţin firul discuţiei. Chiar dacă e nevoit să facă mai multe paranteze, încercând să clarifice o idee, le închide apoi pe toate cu rigurozitate. Povestește cu elan și parcă retrăiește momentele despre care vorbește, motiv pentru care, pe tot parcursul interviului, am trecut amândoi prin diverse stări, de la râs în hohote până la oftat îndelung.

Nu și-a dorit dintotdeauna să fie alpinist. Dar încă de când era mic, a simţit o conexiune specială cu natura. Părinţii și bunicii lui locuiau pe două văi paralele, în sudul munţilor Făgăraș, pe Valea Topologului și pe Valea Vâlsanului. Petrecea mult timp explorând împrejurimile. Mergea prin pădure cu un amic de-ai săi – știa fiecare potecă sau grotă din zonă–, la cosit cu străbunicul și bunicul. „Și acum, când miros fân, mă gândesc la ei, iar dacă miros zmeură, mă gândesc la străbunică-mea“, spune Alex. Ai lui aveau încredere să-l lase singur să cutreiere văile, pentru că, așa cum mărturisește, era un copil ascultător.

mh_alex_gavan_20150729_0581

Prima ieșire pe munte, într-un cadru organizat, a făcut-o când a mers într-o excursie cu clasa, în liceu, la Piscul Negru, în Făgăraș, și i-a convins pe toţi să meargă la Lacul Călţun. Iar apoi a încercat să urce pe Vârful Lespezi, în Făgăraș, împreună cu un amic, Ducu Gheorghiescu. Era iarna, iar părinţii n-au fost de acord cu plecarea lui. „I-am sunat să le zic. Eu le ziceam că mă duc, ei îmi ziceau să nu mă duc și tot așa, până pe la ora trei dimineaţa“, își amintește. Și a plecat, fără acordul lor. N-au reușit, s-au întors cam de la 100 și ceva de metri de vârf pentru că nu aveau colţari, și asta le îngreuna urcatul. „Vârful ăla l-am urcat după a treia sau a patra încercare“, mărturisește el. Spune că a fost o școală bună, că atunci a învăţat pentru prima oară să renunţe dacă nu sunt condiţiile potrivite pentru o ascensiune. „Am învăţat foarte multe lucruri la nivel de atitudine și de respect faţă de munte“, spune Alex.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here