Traseu montan, cardio intens

0
2040

De Erin Beresini. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Red Bull Media House.

Aaron Dalrymple nu înțelegea o chestie – mersul pe bicicletă ar fi trebuit să fie distractiv. A împrumutat de la un prieten un mountain bike vechi, din aliaj de oțel, ca să meargă cu ea la muncă. Încerca să se mențină în formă după ce s-a ales cu o intervenție chirurgicală la genunchi și cu două contuzii în urma unui meci de rugby de amatori. „Însă parcurgerea celor 20 de kilometri pe șoseaua din Fort Worth, Texas, era în mare parte un chin“, își amintește bărbatul în vârstă de 39 de ani.

„Apoi, colegul meu de cameră m-a convins să merg cu bicicleta într-o drumeție montană“, spune el.

Din acel moment, totul s-a schimbat.

Fiorul pe care îl simte atunci când merge pe pantele mai abrupte, când sare peste rădăcinile de copaci și când nu știe ce îl așteaptă după colț l-a făcut dependent. La două luni după prima sa plimbare pe traseu, el și-a cumpărat un mountain bike.

Acesta era un sport pe care simțea că îl poate iubi. „Se combină provocări fizice și mentale cu abilități tehnice, explorarea naturii și aspecte sociale“, spune Dalrymple, care acum locuiește în Los Angeles și merge periodic la competiții (din care, uneori, iese învingător) — a câștigat recent, la grupa sa de vârstă, o cursă de 37 de kilometri din Big Bear Lake, California. Dar spiritul de camaraderie care dăinuie este elementul care îl atrage cel mai mult. „Parcurgerea traseelor alături de un grup de oameni cu același scop îți oferă aceeași doză de adrenalină ca atunci când practici un sport de echipă.“

Ești pregătit pentru propria aventură pe anvelope noduroase? Cu o vreme răcoroasă și culori vii, toamna este anotimpul ideal pentru traseele de ciclism montan. Citește recomandările noastre de antrenament, echipament și destinații, pentru a profita la maximum de fiecare rotație a pedalelor.

1/ Alege-o cu grijă

„Există o gamă diversificată de biciclete, un avantaj pentru ciclistul începător, însă procesul de alegere se poate dovedi destul de confuz“, spune Ned Overend, care a câștigat numeroase titluri de campion mondial la evenimentele de ciclism montan. Petrece timp într-un magazin local de biciclete. „Unele magazine oferă programe de testare“, spune Overend. Să testezi diferite tipuri de biciclete e, de asemenea, o alegere inteligentă, deoarece ai de ales între anvelope cu lățimi diferite, precum și trei tipuri uzuale de dimensiuni pentru roți (26″, 27,5″ și 29″) și câteva tipuri de suspensie. Un magazin bun îți va recomanda o bicicletă care se potrivește obiectivului, înălțimii și bugetului tău. „Relația ta cu furnizorul e chiar mai importantă decât bicicleta pe care o cumperi“, spune James Wilson, antrenor profesionist la MTB Strength Training Systems. Un personal calificat se va asigura că bicicleta atinge performanţele optime şi de siguranţă; un magazin profesionist îți va oferi o întreţinere periodică și un service de calitate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here