Totul despre curling

0
761

Nu contează că ai burtă ori ești trecut de prima tinerețe – curlingul poate fi practicat de oricine, aproape indiferent de pregătirea fizică. Există echipe de surzi, echipe cu jucători în scaun cu rotile, echipe formate din membrii unei familii, echipe de veterani. Cel mai în etate participant la astfel de competiții este un canadian de 103 ani, Stephen Gittus. Tu ce scuză ai?

Regulile de bază
O echipă este formată din patru membri (lead, second, third și forth). Fiecare dintre ei lansează, alternativ, câte două pietre către „casă“ – centrul țintei marcate pe gheață. Măturatul ajută piatra să alunece. Echipa cu piatra cea mai apropiată de centrul casei câștigă endul (denumirea setului în curling), obținând atâtea puncte câte pietre are mai aproape de centru față de adversar. Un joc are mai multe enduri, iar la final se face suma punctelor acumulate.

 

Echipament minimal
Elementele de bază sunt pantofii şi o mătură. Pantofii de curling sunt prevăzuţi cu talpă din plastic, cum este modelul Men’s Ole Lime (75 $, olsoncurlingstore.com), sau chiar din teflon. Pantofii de curling pot fi înlocuiţi cu unii sport confortabili, şi un slider, pe care îl încalți în piciorul de bază (cel din faţă) atunci când lansezi, după care îl scoți ca să mergi pe gheață fără să aluneci.
Gheaţa e frecată cu ajutorul măturii de curling, pentru a prelungi alunecarea pietrei. Îţi poţi cumpăra o mătură cu cap sintetic, cum este Vision Curling Brush (119 $, goldlinecurling.com).

 

La ce-ţi foloseşte
Curlingul îţi testează răbdarea, capacitatea de concentrare, echilibrul (fizic şi mintal) şi forţa – mai ales când mături intens. După primul antrenament, vei descoperi că te dor muşchi de existenţa cărora nu știai. În cele două ore, cât durează un meci, jucătorii parcurg până la opt kilometri, jumătate din distanţă fiind „măturată“.
Curlingul poate fi şi o experienţă de dezvoltare personală. Te ajută să-ţi antrenezi mintea, să-ţi creşti performanţa, să-ţi lărgeşti cercul de prieteni, să fii nevoit să te raportezi la eşec în mod constant, să experimentezi o gamă variată de emoţii. Lumea curlingului (destul de restrânsă în Europa) are caracter de familie. Conceptul de „spirit of curling“ pune accent pe fairplay, prietenie, respectul şi aprecierea adversarului. După fiecare meci, cele două echipe merg la o bere.

 

Unde îl practici
Poţi să faci curling pe Patinoarul Olimpic din Braşov şi, începând cu această lună, pe patinoarul Cotroceni on Ice din incinta AFI Cotroceni, Bucureşti. (Pentru a consulta programul antrenamentelor, accesează curling-romania.com.) Dacă te tentează să încerci, trebuie să vii îmbrăcat în haine lejere – pantaloni confortabili, pantofi de sport cu talpa curată (vei intra cu ei pe gheaţă) şi un pulover ori o geacă mai subţire care să te ferească de frig. Restul echipamentului – un slider şi o mătură – îl primeşti pe loc.

 

Trucuri tehnice
Ca să fii în formă maximă pe teren, trebuie să ții cont de câteva sfaturi:
->Înainte de meci, fă o încălzire completă, întrucât îţi vei solicita toate grupele musculare şi vei sta mult pe gheaţă.
-> Pentru slide (când lansezi piatra) este bine să-ţi încălzeşti picioarele, antebraţele, încheieturile mâinilor.
-> Pentru măturat trebuie să ai încălziţi umerii, braţele, pectoralii, spatele, mijlocul.
-> Membrii echipei naționale de curling a României practică acest sport de trei ani. Anul acesta, echipa antrenată de Vlastimil Vojtus, din care fac parte Ştefan Bodea, Bogdan Tăut, Bogdan Colceriu şi Allen Coliban, a obținut argintul la Campionatul European de Curling, liga C, calificându-se în liga B.

 

Editat de Irina Mereacre. Foto: Guliver/Getty Images

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here