Stilul suprem de arte marțiale

0
337

În urmă cu un an, reporterul Men\’s Health intra într-o sală de Aikido. Era primul pas pentru o serie de articole ce încercau să elucideze “din interior” care stil de arte marțiale se poate încorona deasupra celorlalte. După antrenamente intense și cîteva accidentări minore, răspunsul e mai aproape ca oricînd…

Regele absolut: cross-training

Artele marțiale au fost create cu scopul de a oferi oamenilor posibilitatea de a se apăra. Acesta este și punctul de vedere din care MH a decis să afle care stil este mai aproape de acest țel. Răspunsul este că nu e vorba de un singur stil, ci de un concept nou: cross-training (antrenament încrucișat, în engl.). Așa cum au dovedit-o competițiile de MMA (Mixed Martial Arts – arte marțiale mixte, în engl.), vremurile în care o artă marțială putea fi considerată completă sînt apuse. Multe stiluri pretind că acoperă toată aria de combat, însă nici una nu reușește să atingă nivelul de perfecțiune din cele “specializate”.

Iar acestea sînt cele care se bazează predilect pe una dintre cele 3 faze ale luptei: “liberă mișcare”, “clinci” și “sol”. Luptătorii de MMA au fost cei care au creat conceptul de cross-training. Au realizat că pentru a învinge un luptător specializat în lupta la sol, de exemplu, trebuie să se pregătească întrun stil specific acestui aspect al luptei. Cum nu credem că vei dori să participi la competiții, sfatul nostru este ca antrenamentele tale să includă măcar abordarea a două stiluri specializate.

O variantă de succes ar fi Muay-Thai și Jiu-Jitsu Brazilian. Primul oferă partea de lovituri, iar cel de-al doilea ducerea la sol și “finalizarea adversarului” cu lovituri, strangulări sau tehnici articulare. Dacă timpul îți permite, proiectările le poți îmbunătăți la o sală de Judo. Și astfel ajungem la cele trei stiluri, care sub conceptul de cross-training oferă cele mai bune rezultate într-o situație de autoapărare:

Judo – “Sub Pămînt SRL”

Reporterul MH a trăit pe propria piele experiența unui antrenament de judo, alături de sportivii clubului Dinamo. Așa cum unul dintre aceștia, Alexandru Grigoraș, îl sfătuia “la judo trebuie să-ți imaginezi că vrei să-ți trîntești adversarul atît de tare, încăt să faci gaură în pămînt cu el”. Judoul a eliminat de-a lungul timpului toate tehnicile care împiedicau practicantul să se axeze pe exersarea proiectărilor. Acestea din urmă pot încheia rapid o luptă, mai ales cînd se desfășoară pe o suprafață dură precum cimentul. Expertul: Karo Parisyan. Este un practicant de judo care a impresionat în luptele MMA, unde are un palmares de 18 victorii și 4 înfrîngeri. Mai mult decît atît, a reușit să adapteze excelent tehnicile de proiectare din judo într-un mediu în care sportivii luptă doar în șort.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here