Secretele de fitness ale soldaților din Trupele Speciale

0
1967

De Ben Court. Adaptare de Oana Popa. Foto: Benedict Evans

Soldaţi de elită în armata americană, Rangerii sunt cunoscuţi drept cei mai în formă și cei mai inteligenţi militari. Iată cum reușesc să se menţină puternici și cu mintea ascuţită.

E ora 11, într-o dimineaţă mohorâtă, la Fort Benning, în Georgia. De peste deal se aud focuri de armă. Nori denși varsă ploaie peste cele 21 de obstacole care formează traseul de 1,6 km unde Rangerii din armata americană își antrenează agilitatea și viteza. Obstacolele poartă nume: Cel Dur (un traseu abrupt de 10 metri înălţime, în urcare pe funie și pe scară), Războiul de ţesut (o piramidă din bușteni prin care soldaţii trebuie să se strecoare, să o escaladeze și să o coboare) și Coborârea inversă pe funie (o coborâre de 23 de metri în pantă, dintr-un turn de 12 metri). 10 Rangeri se luptă pentru patru locuri într-un viitor concurs de fitness și abilităţi tactice.

Competiţia a început în zori, cu un test în care participanţii trebuie să execute numărul maxim posibil de flotări, urmat de o cursă de alergare pe o distanţă nespecificată. Majoritatea participanţilor au făcut peste 80 de flotări, înaintea alergării pe un traseu care s-a dovedit a fi de 12,8 km. În continuare, bărbaţii s-au înhămat la o cursă lungă, cărând în spate un rucsac de 20 kg și o armă de exerciţiu de 4,5 kg. Distanţa, fără a fi anunţată din start, a fost de 19 km. Participanţii habar n-au ce îi așteaptă; acesta este un detaliu-cheie în pregătirea fizică a Rangerilor. „A fi pregătit pentru neprevăzut face parte din orice misiune, așa că ne antrenăm pentru situaţiile neprevăzute“, spune Nicholas O’Brien, 34 de ani, coordonatorul programului de performanţă umană din cadrul 75th Ranger Regiment. Primul competitor, plutonier-major Joshua Horsager, 38 de ani, termină cursa înregistrând un timp de trei ore și 16 minute. Horsager a parcurs trei sferturi dintr-un maraton într-un ritm mediu de 6,12 minute/km – iar pe ultimii 19 km a dus în spate 25 kg. Are la dispoziţie 15 minute să se realimenteze; apoi, trebuie să facă faţă unui test de forţă explozivă și viteză în cursa cu obstacole.

Următorul competitor ajunge chiar când Horsager sprintează spre primul obstacol, un turn de patru etaje pe care trebuie să-l urce și să-l coboare. Majoritatea tipilor în formă ar avea de furcă să termine acest traseu, deoarece necesită un nivel avansat de abilităţi ca urcarea și coborârea pe frânghie, escaladarea unui zid sau deplasarea pe spaliere. Horsager îl parcurge în viteză, în doar 14 minute. Apoi, se prăbușește la pământ, zdrobit de oboseală. Se odihnește 15 minute, înfulecă niște budincă de ciocolată din proviziile sale, apoi își ia rucsacul și pleacă mai departe. Trebuie să facă faţă unei noi curse de anduranţă, pe o distanţă nespecificată, urmată de încă o cursă cu obstacole. „Dacă ești motivat mental, îţi poţi forţa corpul să facă lucruri incredibile“, spune el. „Corpul este pe locul doi, cu excepţia cazurilor de accidentări severe.“ Ceilalţi competitori încep să vină din urmă, apoi aleargă, se caţără, se târăsc, se rostogolesc, se balansează pe spalier sau fac sărituri pentru a parcurge traseul. Strigăte de durere răsună în aer, pe măsură ce participanţii sunt cuprinși de crampe musculare.

Rangerii sunt elita musculoasă a Armatei SUA. Parte a Forţelor Speciale ale Armatei Americane, aceștia efectuează misiuni de la nivel de pluton (nouă oameni) până la nivel de regiment (aproximativ 3.000 de oameni). Pentru a câștiga tresele negre cu auriu de Rangeri, aspiranţii trebuie să termine cu brio un stagiu de pregătire în trei faze, care se desfășoară pe durata a 62 de zile, în zone mlăștinoase și montane, ce are ca scop să-i antreneze pe soldaţi să învingă oboseala, foamea și stresul și să iasă câștigători în luptă. Aproximativ jumătate dintre cei înscriși – din elita armatei americane – eșuează în prima săptămână. În ultimii 15 ani, Rangerii au fost foarte activi, participând la războaiele din Irak sau Afganistan și în alte teatre de operaţiuni la nivel global. Ei sunt mobilizaţi frecvent și pentru perioade mai scurte decât restul militarilor americani. Mulţi Rangeri de 30 de ani au la activ un număr de mobilizări din două cifre.

În același timp, programul de formare Ranger – Atlet și Luptător (RAW) a evoluat. Scopul său este să aducă o perspectivă nouă, ingenioasă, de antrenament, la nivel fizic și mental, pentru ca soldaţii să evolueze reducând riscul de accidentări. Programul este un hibrid între crezul Rangerilor – „Mai departe, mai repede, mai puternic“ – completat de expertiză civilă modernă de la traineri de top ca Mark Twight de la Gym Jones și Mark Verstegen de la Exos, precum și de la psihologi, kinetoterapeuţi sau nutriţioniști. David Porter, sergent de Stat Major, 39 de ani, spune că programul RAW este „antifragil“, folosind conceptul eseistului Nassim Taleb, potrivit căruia organismul uman are de câștigat de pe urma stresului și tensiunii la care e supus ocazional. Programul învaţă soldaţii să fie rezistenţi la adversităţi și să beneficieze de pe urma stresului și a instabilităţii. „Înveţi să știi ce ai de făcut atunci când nu știi ce să faci“, spune Porter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here