Romanul de fier la Ironman – Nisa

0
300

Imagineaza-ți ca ești intr-o camera antifonica. Orice sunet din exterior este blocat, nimic nu te poate distrage. In fața ta se afla un ecran uriaș pe care poți proiecta orice imagini dorești: Startul.

Marea tulburata de citeva mii de brațe și picioare in mișcare. 3,8 km. Muntele abrupt și vintul rece. Picioarele tale care se infig in pedale ca sa domine panta. 180 km. Apoi asfaltul fierbinte. Un pas și inca un pas sub soarele Coastei de Azur. 42,2 km. Culoarul catre linia de sosire. Lumea care te aplauda, te admira, te incurajeaza.

Durerea ținuta inca in friu de endorfine. Finish line. Euforie. Apoi oboseala imensa ce te cuprinde. Medalia care pulseaza la piept odata cu inima ta. Mintea lui Vlad Stoica, “românul de fier”, e un fel de camera antifonica inaintea concursului. Cu greu ai acces la gindurile sale. Aparent e detașat, insa in sufletul și mintea lui se da o veșnica infruntare dintre “pot” și “nu pot”.

Yoda, mare maestru Jedi, spunea “There is no «try»”, iar Vlad e de acord cu el. A plecat la Ironman Nisa pentru ca acel “pot” din mintea lui a reușit sa il domine pe “nu pot”. N-a venit aici doar sa incerce, ci sa reușeasca. Sint din ce in ce mai mulți cei care gindesc ca “pot”. Din 1978, cind se desfașura primul Ironman – un concurs de triatlon constind in 3,8 km inot, 180 km bicicleta și 42,2 km alergare -, in toata lumea au inceput sa fie organizate astfel de competiții.

Ca fapt divers, in duminica de 24 iunie, cind la Nisa avea loc Ironman France, in alte trei orașe din lume se desfașurau concursuri similare. Fa urmatorul calcul: inmulțește numarul concursurilor cu 1.500-2.000 de participanți, apoi afla cit inseamna 1-3% dintre aceștia. Ai obținut numarul sportivilor profesioniști care vin la Ironman. Restul? Oameni obișnuiți.

Ma rog, “obișnuit” poate nu e cel mai bun termen, pentru ca a face 50-60 de ore de antrenament pe luna te diferențiaza in mod categoric de marea masa a celor care considera prea mare și efortul de a merge pe jos o stație de autobuz.

Vlad Stoica e un om “obișnuit” in sensul ca viața lui presupune și altceva decit antrenamente și concursuri, precum in cazul sportivilor profesioniști. El lucreaza in jur de 45-50 de ore/saptamina, are targeturi de atins, termene de respectat, o echipa de condus, familie, prieteni – o mulțime de motive pe care le-ar putea invoca pentru a NU face sport. Și totuși Vlad e la al treilea Ironman. Ca și cum acest lucru nu era suficient sa il incadreze intr-o “elita”, el și-a propus mai mult.

“Citeam intr-o revista de specialitate ca numai 15% dintre participanți fac 2 Ironman-uri pe an și numai 5% dintre ei fac 2 in decurs de 10 saptamini”, spune el. “M-am gindit ca mi-ar placea sa fiu in cei 5% și sa fac 2 in decurs de 8 saptamini. Am gasit o noua provocare.” Pe 25 august, Vlad va concura la Ironman Ungaria.

Nisa 2007 – Specialiștii spun ca e unul dintre cele mai grele concursuri Ironman din lume. Are de toate: inot intr-o mare sarat-amara, pedalare pe pante de 15% pe o bucata din Turul Franței și alergare in plin soare, pe malul marii. Toate acestea nu l-au speriat pe Vlad, ci din contra, l-au ambiționat.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here