Reintra in forma

0
299

Chiar dupa ce Lance Armstrong a cistigat cel de-al doilea Tur al Frantei, in anul 2000, mi-a dat un tricou galben pe care scria “La multi ani! Ai 40 de ani – omule, imbatrinesti!”

Asta a fost picatura care a umplut paharul. Ca sa iti dai seama la ce ma refer, gindeste-te ca in urma cu 10 ani, inainte de a deve-ni antrenorul lui Lance, eram si eu ciclist profesionist. si eram mai in forma decit 99% din oamenii de pe aceasta planeta. insa in acea zi, cuvintele lui Lance imi aminteau in mod neintentionat ca trecuse ceva timp de cind nu mai incapeam in tricourile strimte de ciclism.

Adevarul este ca inca ma mai simt ca cineva care si-a terminat doar de citiva ani cariera competitionala – rapid si puternic, insa acum concentrat spre a face performanta in alte domenii: ca antrenor, om de afaceri si cap de familie. in realitate, nu prea faceam performanta in nici unul dintre aceste domenii.

Am petrecut atita timp concentrindu-ma asupra obiectivelor lui Lance, incit le-am pierdut din vedere pe cele proprii. Pe masura ce ii optimizam forma fizica, a mea intra intr-un declin. Eram gras, iesit din forma si ma confruntam cu stresul inceperii propriei afaceri. Ma departam din ce in ce mai mult de sotie si copii. Eram dezgustat de propria persoana. Aspectul cel mai infricosator al problemei era ca toate aceste lucruri s-au petrecut treptat, fara sa le realizez, si la un moment dat m-au coplesit.

Orele pe care le petreceam antrenindu-ma pe bicicleta sau gatind in bucatarie ori jucindu-ma cu copiii in curte deveneau din ce in ce mai putine, pentru ca acordam tot mai mult timp pentru a-mi construi o cariera, si asta in detrimentul familiei mele. Am realizat ca aceasta nu e viata pe ca-re mi-o doream si am stiut ca trebuie sa incep prin a-mi imbunatati forma fizica, pentru ca restul urmau sa vina de la sine. Si exact asta am facut – iar tu poti sa faci acelasi lucru. In ciclism, atunci cind totul merge in parametrii optimi, se zice ca esti “una cu echipamentul”.

Ai senzatia ca picioarele tale sint cu o fractiune de secunda in fata pedalelor; ti se pare ca poti sa mergi oricit de repede vrei cu foarte putin efort sau deloc. Spre deosebire de aceste senzatii, se intimpla uneori sa simti ca parca pedalezi in unt de arahide. Secretul pentru a ajunge sa beneficiezi de primele senzatii este sa faci “schimbarea”. in ciclism, asta presupune efectiv schimbarea echipamentului pentru a reduce stresul la care sint supuse picioarele – in felul acesta se vor misca mai rapid.

Vorbind la modul figurat, inseamna ca trebuie sa faci schimbari in ceea ce priveste modul cum iti traiesti viata si cum faci fata obstacolelor. Schimbarea mea a atras dupa sine o scadere in greutate de 7 kilograme, recapatindu-mi astfel forma pe care o aveam atunci cind concuram la profesionisti. De exemplu, acum, la 46 de ani, am terminat cursa Leadville 100, in Colorado, pe un traseu montan de 100 de kilometri, care incepe la o altitudine de 3.000 de metri si se termina la 4.000.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here