Regulile CrossFit-ului

0
1732

De Valentina Nicolae

Florin „Blondu’“ Darie, Vlad Leca, Silviu Andrei Tănase și Adrian Schuler sunt echipa care a deschis CrossFit Nord BVS, cel mai nou box de CrossFit din București, toamna trecută. Am stat de vorbă cu ei despre regulile și beneficiile acestui tip de antrenament.

De ce CrossFit și nu o sală obișnuită de fitness? Pentru că „niciun antrenament nu seamănă cu altul, nu există rutină și asta m-a atras la CrossFit“, spune Blondu’, fost proprietar al terasei Baraka din parcul Herăstrău. „Practicăm amândoi CrossFit și am zis «hai să facem, că ar fi mișto, că oricum în nord nu e niciun box»“, completează colegul lui, Vlad.

Vlad spune că a mers la sală vreo 20 de ani, de trei ori pe săptămână, „cu băieții“. Nu a făcut sport de performanță ca asociatul lui, Blondu’, dar se ducea „ca să îmi placă de mine și să le placă și fetelor de mine“. Acum doi ani, a intrat pentru prima oară într-un box de CrossFit și și-a dat seama că nu mai are de ce să meargă să tragă de fiare. „Dacă nu vrei să fii culturist, n-ai de ce să mergi la sală“, tranșează Vlad problema. „CrossFit-ul e varianta cea mai simplă, rapidă și mișto. La sală stai singur, în fața oglinzii, și faci triceps.“ În schimb, la CrossFit, poți face în două-trei luni lucruri la care nici nu te-ai gândit vreodată, spune Vlad. „Eu, de exemplu, mă sui pe funie.“

Progresul, crede Vlad, este mult mai rapid la CrossFit decât la alte antrenamente. Fie că vrei să adaugi masă musculară sau să slăbești, schimbările se produc mult mai repede. „Dintre cei care fac sport, cel mai fit nu e nici un power-lifter, care face genuflexiuni cu 450 de kilograme, nici un maratonist, care aleargă 40 de kilometri, ci e un om care poate să alerge suficient de repede și să și ridice destul de mult.“ CrossFit-ul e un cardio extrem cu greutăți medii și mari – așa definește Vlad tipul acesta de antrenament.

Înainte să deschidă sala de antrenamente în Băneasa, Vlad Leca a avut diferite afaceri. A fost timp de șase-șapte ani importator unic de absint în România, a deținut câteva reviste, dintre care una de telefonie mobilă și un restaurant unde se gătea burrito. Dar sala de CrossFit e ca un vis pentru el, aici simte că se regăsește cel mai mult. „Și am început să respect foarte mult femeile“, mărturisește Vlad, pentru că le vede că fac tracțiuni, își depășesc limitele, dar apoi se întorc la a fi feminine.

Silviu Andrei Tănase are 24 de ani și este antrenor și asociat la CrossFit Nord BVS. „Am pornit toată chestia asta din pasiune pentru CrossFit.“ Vlad și Blondu’ veneau des la clasele lui de antrenament și, la un moment dat, s-au gândit că ar fi mișto să deschidă o sală a lor. „Am pus ideile pe foaie, ei s-au ocupat de tot ce înseamnă construcția sălii, eu m-am ocupat de echiparea ei. Am funcționat ca un mecanism.“

Spune că mai mult decât fitness își dorește să creeze o comunitate cu clienții, un loc unde să se simtă ca în a doua casă. „Ce le place lor și îmi place și mie, ca antrenor și atlet de CrossFit, e că mereu e ceva nou în antrenament“, spune el. Oricând poate apărea ceva care e în afara zonei tale de confort. „Nu vii și știi că ai niște exerciții bine puse la punct și p-alea le faci“, spune Silviu.

Vorbește cu înflăcărare despre CrossFit și relația cu oamenii care vin la sală. „Le arătăm oamenilor și ne demonstrăm și nouă că suntem uimitori ca persoane. Și că suntem făcuți să avem un animal flow. Oamenii sunt un pic sceptici și reținuți, tind să creadă că ei nu pot să facă asta, fac ăia la televizor.“ Dar el le spune că pot face și ei la fel, cu perseverență și muncă. „E ca și cum ai urca și ai vrea să ajungi la etajul 10. Treci prin etajele 1, 2, 3, 4. Poate ai obosit la 4, rămâi puțin acolo și dup-aia continui, că ți-ai propus să ajungi la 10. E un proces.“

Silviu a absolvit Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport și este fost rugbist de performanță. A trecut pe la Steaua și Dinamo, a jucat la lotul național de rugby în 2007 și a făcut parte din echipa universitară de rugby. Acum un an și jumătate, a avut „ghinionul sau norocul“ de a se accidenta. Chestia asta l-a îndepărtat de rugby, dar și-a găsit un refugiu în CrossFit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here