Plimbă greutatea

0
866

 De Lou Schuler. Adaptare de Luiza-Gabriela Vîlsan. Foto: Trevor Reid.

Dan John, antrenor de fitness, a descoperit căratul de greutăţi întâmplător. În 2001 s-a accidentat, așa că a început să execute mersul fermierului, pentru că voia să se simtă ca atunci când se antrena. După recuperare, lucrurile s-au schimbat: „Arătam și mă mișcam mai bine“.

Curând, John avea o forţă și atingea niște limite pe care nu le mai experimentase de când era în echipa de atletism a Universităţii Utah. Exerciţiile cu greutăţi l-au transformat, iar John a continuat să le promoveze în lumea fitnessului.

„Aceste exerciţii solicită foarte mult mușchii din zona centrală a corpului“, spune dr. Stuart McGill de la University Waterloo. Un trunchi mai puternic, mai tare le oferă braţelor și picioarelor o bază mai solidă pentru a efectua ridicări de greutăţi mari și a alerga repede. Mișcările, de asemenea, întăresc mușchii marelui dorsal, în timp ce măresc forţa prizei și îmbunătăţesc stabilitatea umerilor.

Beneficiile nu se opresc la muș­chii individuali. „Căratul de greutăţi crește capacitatea de a te antrena“, spune John, așa că poţi face mai multe exerciţii în sală și le poţi executa mult mai bine. Există numeroase căi de a mări randamentul, dar nu vei găsi una mai sigură decât asta. „Este destul de dificil să te accidentezi când te plimbi“, spune el.

Cară greutăţi în orice etapă a antrenamentului tău – cel mai bine este la final, când ești obosit, iar echilibrul și coordonarea sunt afectate. Dar, indiferent de momentul ales, răsplata este aceeași: un corp mai mare și mai puternic, cu o eficienţă îmbunătăţită.

Încordează umerii

Fie că ții greutatea pe lângă corp ori deasupra capului, menține-ți umerii cât mai drepți, pentru a îmbunătăți stabilitatea articulară.

Ascunde bărbia

Nu-ți alungi gâtul! Ține urechile în linie dreaptă cu umerii și șoldurile. Astfel, îți ferești coloana vertebrală de posibile accidentări.

Îndreaptă spatele

Compară căratul de greutăți cu planșa frontală: în timpul exercițiului, ține partea inferioară a spatelui în linie cu pelvisul.

Menține coastele plate

Dacă ies în afară, pui prea multă presiune pe spate. Inspiră pe nas și apoi expiră profund pe gură. Tehnica te ajută să ții coastele la locul lor și abdomenul încordat.

Prinde cu putere

O priză strânsă crește tensiunea din mușchii zonei mediane a corpului.

Alege greutăți mari

Căratul greutăților te ajută să-ți stabilești limitele. Asta înseamnă că poți folosi în siguranță orice greutate pe care o poți ține pe distanța ori durata recomandată.

Pășește ușor

Un pas mai scurt – picioarele tale sunt la o distanță de mai puțin de 30 de centimetri – asigură o bază mai puternică de sprijin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here