Perfectiune made in China

0
368

Sanda Wushu este stilul care bate la portile Olimpiadei. Pana atunci produce campioni pe banda rulanta in Romania. Un singur nume poate fi de-ajuns: Catalin Zmarandescu.

Zile grele pentru reporterul Men\’s Health aflat in cautarea stilului suprem de arte martiale. Dupa o vizita care s-a lasat cu vanatai, in sala de Muay Thai a vedetei Local Kombat Ionut Atodiresei, acum urmatorul popas este la un antrenament al campionilor din Sanda Wushu.

Unul dintre acestia, George Pacurariu, tocmai a castigat primul sau meci pro de MMA, in Franta, la numai 17 ani! Si nu oricum, ci prin KO, in repriza a II-a. Asta dupa ce a strans pana acum o colectie impresionanta de trofee in cele mai diferite discipline: kempo, wushu sau kickbox.

Sub indrumarea instructorului Gabriel Oroviceanu, imediat dupa incalzire se trece la exersarea loviturilor, in ceea ce se numeste “box cu umbra”. Deocamdata, nici un fel de contact pentru reporterul nostru, dar acesta e doar inceputul. Urmeaza exersarea unui blocaj urmat de proiectare. Sanda este un stil cunoscut pentru abilitatea de acombina loviturile de brat sau picior cu proiectari devastatoare. In stanga doi pusti de cel mult 14 ani se misca de parca ar fi facut asta de-o viata. In dreapta, o fata pare a fi desprinsa din filmele venite din Hong Kong. Nu e de mirare.

Este Andreea Zaragiu, care, la 21 de ani, este multipla campioana in tara si in strainatate, la wushu, kickbox si kempo. Alte tehnici exersate si se trece la reprizele de sparring. Reporterul MH primeste echipamentul de protectie necesar si incruciseaza manusile cu adversarul sau. Apuca sa vada primele doua lovituri si simte cum este ridicat de pe saltea pentru o proiectare. Impactul e amortizat de saltele. Renunta la lupta. Mai sunt totusi atatea articole care asteapta sa fie scrise…

In curtea Olimpiadei

O combinatie a loviturilor rapide de brat din box, a celor de picioare din kickbox si a proiectarilor din lupte libere, asa arata arsenalul de lupta al practicantului de Sanda Wushu – sau San Shou, cum mai este cunoscut. Sanda este sportul de contact derivat din Wushu modern. Chinezii au dorit sa creeze o forma competitionala din celebrele lor arte martiale si astfel a luat fiinta, in anii \’60, stilul practicat de zeci de mii de oameni in intreaga lume. Competitiile, care se desfasoara pe o platforma (Lei Tai), au radacini in luptele fara reguli, vechi de sute de ani, in care combatantii nu foloseau echipament de protectie. Mult mai recent, in 1928, la Campionatul National chinezesc desfasurat in Nanking, meciurile disputate pe Lei Tai au fost atat de violente, incat ultimilor 12 finalisti li s-a interzis sa mai lupte, de teama unor accidentari mult prea grave.

La ora actuala competitii de Sanda se desfasoara in peste 75 de tari ale lumii. Iar de curand, in SUA stilul a trecut la profesionism. Cel mai important pas va fi facut insa la anul, atunci cand, in incercarea de a deveni sport olimpic, Sanda va avea o competitie in paralel cu Jocurile Olimpice de la Beijing, China, cu sprijinul comitetului de organizare a Olimpiadei. In Romania, de-a lungul timpului, in competitiile de Sanda s-au remarcat sportiv care apoi aveau sa faca o impresie excelenta si in sporturile de contact profesioniste: Catalin Zmarandescu, Marius Tita, Liviu Dominic sau Eugen Preda.

Regulile competitiei

Formatul meciurilor de Sanda permite o mare varietate de procedee in sistem full contact: lovituri de brat, de picior sau proiectari. Finalizarile articulare sau strangulatorii au fost elimanate pentru a permite luptei sa fie cat mai dinamica. Competitorii poarta echipament de protectie la tibii, piept, cap si pumn. Meciul, care se intinde pe 2 runde a cate 3 minute, poate fi castigat prin KO sau la puncte, in functie de gradul de eficienta al tehnicilor executate. Scoaterea adversarului din suprafata de lupta este una dintre strategiile importante in Sanda si este punctata ca atare.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here