Pedalează pentru a învinge

0
292

Răzvan Jugănaru, campion național de mountain biking la probele XCO și XCM, vorbește despre cum poți ajunge în top

Cînd ai început cu ciclismul?
La vîrsta de 11 ani, am început să practic ciclismul ca amator, din dorința de a merge pe munte și de a colinda cît mai mult, ceea ce m-a făcut să urc pe bicicletă pentru a putea să parcurg distanțe cît mai mari în zona superbă în care m-am născut, zona Muscelului.

Cine ți-a cumpărat prima bicicletă? Ce bicicletă era?
Prima mea bicicletă a fost… a fratelui meu. Era un Pegas, cumpărat de către părinți, și pe ea am învățat să merg. Mai tîrziu, ne-au cumpărat o mountain bike. La început, am împărțit bicicleta și pasiunea pentru munte și peisaje frumoase cu fratele meu. Eu am mers mai departe cu această pasiune, transformînd-o într-o vocație.

Care a fost primul concurs la care ai participat?
Primul concurs la care am luat parte a fost în orașul meu natal, la Cîmpulung Muscel. Era un concurs organizat cu prilejul zilelor orașului. Prima cursă mai importantă la care am participat, din curiozitate, a fost la Poiana Brașov, la 17 ani, și am cîștigat. Aici am avut prima chemare de a practica ciclismul. În acel an, am mai alergat și în alte cîteva curse de amatori pe care le-am cîștigat, ceea ce m-a făcut să mă înscriu la primul club de ciclism, Cibo Bilal Brașov, în toamna anului 2003. Ulterior, am venit la Dinamo.

Care este concursul care te-a consacrat?
Primul concurs important a fost în 2005, Cupa Napoca, unde am cîștigat la categoria „sub 23 de ani“.

Care este traseul tău favorit de mountain biking?
Nu am unul preferat. Îmi plac mult munții noștri și ador să descopăr mereu trasee noi și cît mai sălbatice. În urmă cu cîteva luni, mi-am împlinit o dorință mai veche, am fost împreună cu un prieten pe Creasta Iezer–Păpușa. Traseul a avut circa 100 de kilometri pe ruta Cîmpulung–Lerești–Barajul Rîușor–Muntele Portăreasa–Iezerul Mic–Iezerul Mare–Roșu–Bătrîna–Păpușa–Șaua Grădișteanu Tefeleica–Preajba–Căpitanu–Mateiaș–Nămăiești–Cîmpulung. Ne-am întors după 10 ore de pedalat și admirat priveliști uimitoare.

Care sînt atributele unui campion?
Seriozitate, perseverență în ceea ce faci și foarte multă ambiție. În principiu, aceleași ca pentru orice domeniu în care se face performanță. În plus, trebuie să iubești și natura, altfel nu poți parcurge atîția kilometri, uneori în condiții extreme. La acestea, se adaugă și o pregătire fizică constantă și o nutriție corectă.

Cum te alimentezi? Ce mănînci în perioada de antrenamente? Dar înainte de competiții? Alimentația variază în funcție de tipul de competiție?
Alimentația este destul de diversificată, atît în cadrul perioadelor de antrenament, cît și în perioadele competiționale. Ca sportiv, sînt de părere că nu trebuie să te abții de la nimic, dar nici să faci excese. Echilibrul e cuvînt de ordine.

Care este bicicleta ta preferata?
Cea pe care o am acum, Kona Suprem.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here