Obiectiv performanta

0
277

Daca vrei sa iti traiesti cu adevarat viata, trebuie sa te incumeti sa iesi din “zona de confort”.

Ironman-ul este mai mult decat un sport. E vorba de cunoastere de sine. La inceput exista provocarea sa vezi daca poti sa faci cursa, din punct de vedere fizic. Apoi iti dai seama ca este mai mult decat o provocare fizica, este in aceeasi masura, sau chiar mai mult, una mentala. E vorba de a termina ceva ce ai inceput. E vorba despre tine si relatia ta cu propria persoana.

Cea mai buna metoda de autocunoastere este studierea relatiei dintre tine si durere. Durerea te face sa te cunosti intr-un mod foarte autentic. Nu e vorba de durerea dintr-un accident sau de durerea sufleteasca, ci de durerea sacadata, ritmica, ca un cutit ce te inteapa in mod constant, cea care exista intr-o cursa de ultra-anduranta. Interesant este ca ai posibilitatea sa opresti aceasta durere in orice secunda, daca ai vrea. Si totusi nu o faci. Asta te face sa iti dai seama din ce material esti construit.

Zona de confort

Vlad Stoica s-a obisnuit sa isi traiasca viata in afara zonei de confort. Oamenii care fac lucruri deosebite isi duc existenta in afara acestei zone. “Noi, ca oameni, suntem obisnuiti si structurati sa traim intr-o zona de confort”, e de parere Vlad. “Este cea mai usoara si comoda cale de a-ti trai viata, dar din pacate nu genereaza prea multe rezultate. Este mecanismul cu care poti sa supravietuiesti sau sa traiesti in limite rezonabile, fara insa a face salturi calitative.”Oamenii au senzatia ca atata timp cat stau in aceasta zona, sunt in siguranta. Adevarul este altul – cu cat esti mai cufundat in zona de confort, cu atat esti mai expus, mai vulnerabil in fata provocarilor vietii. Spre deosebire, cu cat reusesti sa stai mai mult in afara acestei zone, cu atat esti mai perspicace, mai abil, poti sa aboredezi problemele intr-un mod mult mai dinamic si le poti rezolva mult mai rapid si eficient. Zona de confort este valabila in toate aspectele vietii: job, viata de cuplu, relatia cu prietenii si cu parintii.”Oamenii care ne fac sa ii admiram prin performantele lor, de obicei traiesc in afara zonei de confort”, spune Vlad. “Ca sa ma refer la Ironman, un exemplu de om care uimeste prin actiunile lui este Steven van Groningen, care este cap de familie, presedinte de banca, fost sportiv de performanta, iar anul acesta a facut un Ironman, la varsta de 50 de ani. Pentru un asemenea om, zona de confort este mult deasupra celei in care traiesc oamenii obisnuiti.” De obicei, “drive”-ul care te face sa-ti schimbi modul de viata vine dintr-un soc sau vazand experienta altcuiva sau din faptul ca te-a inspirat ceva la alta persoana si ai ajuns in faza in care vrei si tu sa faci ceva asemanator. Din pacate, prea putini oameni aleg sa iasa din zona de confort, insa potentialul exista in fiecare.

2 Ironman-uri in 2 luni

Ironman Ungaria a fost pentru Vlad Stoica momentul cand s-a decis sa treaca de la stadiul de finisher la cel de performer. “Totul a inceput cu etapa a doua de pregatire, in care m-am antrenat aproape de limita maxima”, povesteste Vlad. “Antrenamentele de intensitate au fost toate out of the comfort zone, adica undeva in afara zonei de confort, acolo unde incepe sa doara… rau.” In Ironman, a iesi din zona de confort inseamna sa mergi la “totul sau nimic”, sa tragi de tine la capacatate maxima, sa ai puterea de a iesi din acel safe mode in care poti duce cursa pana la capat cu un consum minim. Ca sa faci

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here