Ninjutsu, forma neconventionala de lupta

0
1752

Reporterul Men\’s Health, aflat în căutarea artei martiale supreme, are o misiune deloc secretă. Trebuie să se infiltreze în cadrul unui antrenament de Ninjutsu, arta temutilor Ninja, pentru a descoperi tehnicile care au făcut acest stil atît de celebru.

Originile luptatorilor ninja sînt la fel de misterioase ca și arta pe care o practicau. Istoria Japoniei îi consemnează ca persoane pregătite în forme variate și neortodoxe de luptă. Aceștia erau capabili să ucidă sau să spioneze, folosind tehnici martiale pentru a-și duce la îndeplinire misiunile secrete. Ninja erau, de fapt, agenti secreti cărora li se atribuiau sarcini dificile, în principal de obtinere de informatii.

Ninjutsu era arta pe care o stăpîneau – capacitatea de andurantă, rezistenta la conditii extreme, atît fizice, cît și psihice, păstrarea echilibrului interior indiferent de situatie etc. Se crede că Ninjutsu a fost dezvoltat de un grup de oameni din provincia Iga, din Japonia. Sînt însă voci care sustin că originea lor se află în China.

Prin amabilitatea instructorului Cristian Laiber, reporterul nostru a participat la un antrenament de Ninjutsu.

Puncte slabe

Ninjutsu, ca multe dintre artele martiale traditionale, exclude sparring-ul si competitiile. Astfel, tehnicile nu au posibilitatea de a-și dovedi eficienta. Există doar încrederea în faptul că ele functionau în vremuri apuse, de unde nu au rămas dovezi concrete. În același timp, multe dintre tehnicile folosite nu concordă cu realitatea de azi, unde folosirea armelor sau atacurile letale intră sub incidenta legii.

Imediat după o încălzire care pune accent pe stimularea articulatiilor s-a trecut la căderi. Fată de alte stiluri, precum Judo, în Ninjutsu căderile se realizează cu cît mai putin zgomot. Se exersează în special rulări, pentru ca practicantii să poată reveni cît mai repede la lupta în picioare, atunci cînd au fost doborîti la pămînt. Urmează partea de tehnici. Sensei arată un blocaj împotriva unei lovituri asupra figurii, urmat de un atac fulgerător “sub centură”, iar de-acolo execută o proiectare finalizînd cu o lovitură de picior în plex.

Elevii trec la treabă. Accentul se pune pe fluiditate și, de cele mai multe ori, pe improvizatie. Pînă și fetele, unele la vîrsta adolescentei, se deplasează cu o lejeritate uimitoare. Antrenamentul de două ore cuprinde atît exersarea loviturilor, cît și a proiectărilor și finalizărilor la sol prin fortarea articulatiilor sau prin strangulări. O parte importantă este ocupată de prezentarea tehnicilor “neconventionale”: atacuri asupra testiculelor, ochilor, gîtului etc. Finalul aduce ieșirea dintr-un conflict cu doi adversari. Fetele exersează cot la cot cu băietii și atacă fără remușcări “zonele sensibile”. Sensei anuntă finalul antrenamentului. Urmează salutul de final și poza de grup.

Este momentul pentru reporterul și fotograful Men\’s Health să dispară în fum: antrenamentul s-a sfîrșit.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here