Mușchi mai mari

0
1138

De Michael Easter. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Claire Benoist.

„Lewit“ – un exercițiu de respi­rație simplu – ar putea să-ți protejeze zona lombară de accidentări, spun cercetătorii de la Universitatea Waterloo. Acesta se concentrează pe „respirația energică“ și consolidează întregul perete ­abdominal. „Folosirea mișcării Lewit te va ajuta să-ți menții spatele într-o poziție mai sigură pe durata ­îndreptărilor sau a balansării cu ­kettlebellul“, spune coautorul studiului, Stuart McGill. „Exercițiul îți antrenează mușchii abdominali ca să-ți consolideze mai bine coloana și bazinul, concentrând mișcarea pe șolduri, nu pe zona lombară.“ Încearcă-l și tu!

Cum să-l faci Întinde-te pe podea și flexează-ți șoldurile și genunchii până când formează un unghi de 90 de grade, menținând spatele arcuit în mod natural. Acum respiră și, în timp ce ajungi la finalul expirării, ține buzele strânse, deschise într-un orificiu mic; apoi expiră în forță cât mai mult aer. Repetă de câteva ori.

Ține-ți echilibrul

Ar trebui să faci mai multe exerciții pe un singur picior, arată un studiu din Journal of Strength and Conditioning Research. Cercetătorii au constatat că picioarele atleților care sar în înălțime nu sunt la fel de puternice. „Și cei care nu sar au tendința de a-și muta greutatea pe piciorul dominant“, spune conducătorul studiului, Hui-Ying Luk. „Asta creează un dezechilibru al rezistenței ce poate afecta perfor­manța și duce la accidentări.“ Alege exerciții pe un picior, ca genuflexiunile cu piciorul pe bancă ori fandările. Fă câte trei seturi a câte 10 repetări.

Stresul îți afectează rezistența?

Relaxează-te și fă mușchi. Stresul cronic îți poate împiedica refacerea de după antrenamente, potrivit unei cercetări de la Școala de Medicină Yale. După o sesiune de ridicat greutăți, persoane cu niveluri diferite de stres cronic au efectuat trei teste de fitness. Apoi le-au reluat a doua și a treia zi. Cei cu nivel de stres mai scăzut s-au recuperat cel mai bine. „O recuperare îmbună­tățită înseamnă să te poți antrena mai des, la capacitate mare“, spune antrenorul Brad Schoenfeld.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here