Mușchi în era Instagram

0
1652

De Daniel Kunitz. Adaptare de Luiza Gabriela Ilinca. Foto: Brian Finke. 

Cum schimbă reţelele sociale modul în care bărbaţii își sculptează mușchii și în care gândesc.

De cum intră pe ușa sălii de fitness Powerhouse Gym din Syosset, New York, Sadik Hadzovic este orbit de bliţuri. Doi tineri se laudă cu voce tare că și-au „pompat“ mușchii, așa că acum e momentul cel mai prielnic pentru selfie-uri, chiar dacă acel culturist nu și-a terminat încă propriul antrenament. Fenomenul a ajuns atât de departe, încât Hadzovic a fost nevoit să-și vopsească geamurile mașinii, un BMW M6, deoarece oamenii îi băteau în parbriz pentru a-i cere autografe în timp ce parca. Adevărul este că mi-a luat săptămâni întregi să dau de el – Hadzovic mi-a ignorat e-mail-urile, crezând că sunt un alt hărţuitor. În general, el își iubește followerii și este generos cu timpul său, însă statutul de vedetă pe Instagram atrage și tot felul de ciudaţi.

Deși Hadzovic, 30 de ani, a câștigat patru titluri la culturism și s-a clasat de două ori pe locul secund în competiţia pentru titlul suprem, Mr. Olympia, scena cea mai importantă pentru el este una care îţi încape în podul palmei. În reţelele sociale (și, prin urmare, pe telefoanele mobile de pretutindeni), Hadzovic este perceput ca un simbol, un om care nu și-a lucrat doar mușchii, ci și-a transformat corpul și numele într-un brand. El întruchipează idealul de corp definit, o miză a vanităţii followerilor săi, o „creaţie charismatică“ de masă musculară densă, fără pic de grăsime, cu fiecare striaţie precum un fir într-un cablu de sârmă gros. Meseria lui: „fitspiration“, un cuvânt recunoscut oficial la începutul anului 2017 de The Oxford English Dictionary; pe scurt, el reprezintă o referinţă pentru silueta masculină, fiind o sursă de inspiraţie pentru ceilalţi bărbaţi. Însă, deși jargonul este nou, Hadzovic doar duce mai departe tradiţia siluetei masculine perfecte, care datează dinainte de anul 216 d.Hr. și de apariţia statuii Hercule Farnese.

Idolul din adolescenţa lui Arnold Schwarzenegger a fost Reg Park, un culturist devenit actor cu un rol principal în filmul de succes din 1961, Hercules and the Captive Woman. Însuși Schwarzenegger a ajutat la lansarea nebuniei din culturism, în anii 1980, prin filmele Pumping Iron și Conan the Barbarian, omagii aduse genului de filme peplum în care a jucat Park în anii ’60. Hercule din ziua de azi poate fi găsit online. Caută pe Instagram hashtagul #aesthetic și vor apărea aproape 16 milioane de rezultate. Aceste imagini și videouri alcătuiesc un spectacol unde bărbaţii își etalează musculatura bine definită. Pe YouTube există o categorie aparte de clipuri care documentează stiluri de viaţă bazate pe estetica formei fizice.

În ciuda numeroaselor privări și a orelor nesfârșite necesare pentru a atinge acest standard al corpului de tip Hercule, zeci de bărbaţi încearcă să-i depășească pe acești tipi și, în timp ce motivaţia poate fi la fel de unică precum o amprentă, adeseori începe și se termină cu admiraţie. Poţi să ai și tu un corp ca al lui Hadzovic dacă îi urmărești fiecare mișcare și rutina de antrenament și de alimentaţie. Poţi să cumperi suplimentele pe care le folosește, hainele pe care le poartă și poţi să-l întrebi cum și-a construit silueta eroică. Uneori, îl poţi angaja ca să te antreneze, via Skype.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here