Muay thai – pregatire de top

0
438

Urmatorul popas pentru reporterul Mens Health, aflat in cautarea stilului suprem de arte martiale, este o sala de Muay Thai. Si nu oricare, ci una care produce campioni: Respect Gym.

Aici sunt pregatiti de antrenorii Alin Panaite si Alexandru Amarfei luptatori precum Ionut Atodiresei, Andrei si Adrian Buda, Alexandru Nedelcu s.a. Dupa ce au fost rezervate doar sportivilor profesionisti, antrenamentele sunt deschise acum si publicului larg. Reporterul nostru a fost insa invitat sa se pregateasca alaturi de cei care lupta in competitii.

Muzica thailandeza rasuna in sala. E primul indiciu ca antrenamentul incepe. Fiecare sportiv se incalzeste separat. Dupa aproximativ 20 de minute, Panaite ii grupeaza pe perechi si le explica ce trebuie sa lucreze. Reporterul MH primeste sarcina de a lovi sacul in combinatia pumn-genunchi: directa de dreapta urmata de o lovitura cu genunchiul drept. sacul pare greu de clintit. in jurul sau, luptatorii izbesc sacii, iar zgomotul produs acopera muzica din fundal.

Trebuie sa rotesti mai mult trunchiul la lovituri, este sfatul pe care il primeste reporterul de la Amarfei. Dupa cateva minute lucrurile se schimba. Forta loviturilor e ceva mai mare. Acum se trece la exercatiile cu partener. Unul loveste, celalalt blocheaza si riposteaza cu o lovitura joasa de picior. Toti sportivii folosesc protectii pentru tibii. Cu toate acestea, loviturile biciuite tintesc pulpa adversarului si lasa urme.

Cateva astfel de lovituri si omul nostru anunta solemn ca doreste sa ia o pauza. Finalul antrenamentului aduce insa partea de lupta, cunoscuta si ca sparring. Reporterul MH este invitat in ring. Isi aduce aminte de impactul provocat de intilnirea dintre cot si sac, de loviturile bicuite peste tibii sau de sunetul infundat provocat de manusi. Refuza politicos. Mai sunt totusi cateva reportaje care il asteapta… intreg.

Din ring, la spital

Cu greu poate fi gasit un stil de lupta, fara arme, mai dur ca Muay Thai-ul. Cunoscut si ca ,,box thailandez” sau ,,arta celor 8 arme”, stilul foloseste loviturile de pumn, cot, genunchi si picior pentru a scoate adversarul din lupta. Forta aplicata acestor lovituri este data de cele mai multe ori prin rotirea trunchiului.

De altfel, duritatea competitiilor de Muay Thai a cunoscut o perioada in care luptatorii aveau pumnii infasurati cu sfori deasupra carora se lipeau cioburi de sticla.

Vremurile acelea au apus, insa in continuare sunt multe cazuri in Thailanda cand, la finalul unui meci, unul sau ambii sportivi ajung direct la spital. Aceste atribute, alaturate unei lupte aproape perfecte in picioare, au dus la abordarea stilului si pentru luptatorii din MMA, competitii cu reguli reduse, ce permit si lupta la sol. Acestia se pregatesc in majoritatea cazurilor pentru lupta in picioare in Muay Thai.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here