Mobilul, o amenințare?

0
321

„E ca și cum ai ține o lanternă îndreptată spre capul tău“, îmi explică prietenul meu Dan, profesor de fizică la liceu. Analogia lui se potrivește perfect cu explicațiile date de susținătorii tehnologiei. „Undele radio sau radiofrecvențele (RF) ocupă o porțiune a spectrului electromagnetic care include undele AM și FM, undele utilizate în transmisii de televiziune, dar și undele emise de alte dispozitive și tehnologii, precum telefoanele fără fir, monitoarele pentru bebeluși, radarele și cuptoarele cu microunde“, explică Linda Erdreich, purtător de cuvînt al companiei de consultanță Exponent, angajată de industria telefoniei mobile din SUA pentru a le reprezenta interesele în fața senatului american.
E bine de știut că, în cei 43 de ani de activitate, Exponent a luat apărarea a tot ce era mai rău în industria americană: clădiri construite aiurea, parcuri de distracție care aveau cîte un montagnes russes ce depășea forțele gravitaționale la care erau supuși astronauții, automatele de sucuri acidulate din școli, substanțele chimice deversate în rîuri, pulberea de crom din birouri, expunerea la azbest, chiar și dezastrul ecologic provocat de vasul Exxon Valdez. „Și lumina vizibilă e parte a spectrului electromagnetic“, continuă Erdreich, susținînd, parcă, argumentul cu lanterna propus de prietenul meu. „Doar că ea are o frecvență mai mare și o lungime de undă mai scurtă decît undele radio.“

Dar Erdreich s-ar putea să nu aibă întru totul dreptate în această discuție aflată la limita dintre fizică și biologie. The BioInitiative Report, un proiect de cercetare inițiat de o echipă internațională de experți, a încercat să adune la un loc toate dovezile existente împotriva radiațiilor RF. Publicat în 2007, raportul citează experimente care arată că undele radio pot afecta celulele umane, dar în mod indirect. Procesul nu are loc în toate instanțele, dar studiile arată că radiația RF stimulează celulele să producă niște molecule cunoscute drept „proteine de șoc termic“, un indicator al stresului din mediul intercelular. Studiile pe animale confirmă că expunerea la radiații RF poate provoca fisuri în bariera sînge-creier, expunînd creierul la agenți cancerigeni.

Alte studii incluse în raport arată că undele radio pot sparge ambele lanțuri de ADN al helixului dublu. „Asta e o problemă mare“, consideră Henry Lai, de la departamentul de bioinginerie al Universității Washington. „Celula pierde informațiile necesare pentru reconstrucția ADN-ului.“
Dr. David O. Carpenter, director al Institutului pentru Sănătate și Mediu din cadrul Universității Albany, crede că aceste radiații permit unor gene să devină mai active, inhibînd, în același timp, activitatea altor gene. „Probabil că astfel ajung telefoanele mobile să provoace cancer“, e de părere el. În sfîrșit, o altă teorie sugerează că undele radio pot afecta ADN-ul prin crearea radicalilor liberi. Se pare că radiațiile RF pot declanșa un proces chimic cunoscut sub numele de „reacția Fenton“: undele radio acționează asupra fierului molecular din celule, transformînd peroxidul de hidrogen în hidroxil, un radical liber foarte puternic și foarte toxic.

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here