Menţine-te în formă!

0
559

De Adrian Teleșpan. Fotografii de Alex Gâlmeanu. Styling: Elisabeta Gedö. Grooming: Adina Vlad. Hair stilist: Iounţ Roșu/Beauty District. Asistent foto: Alin Purcăroiu.

Am vorbit cu Liam McIntyre despre antrenamentele lui Spartacus, dietă și See You Soon, filmul care l-a adus în România. 

Liam McIntyre, actorul principal din Spartacus, a petrecut șapte săptămâni din vara lui 2017 în ţara noastră, unde a filmat pentru See You Soon, un film produs în România de Alien Films Entertainment care s-a filmat în Grecia, România și Rusia. În film mai apar Harvey Keitel, Jenia Tanaeva și Poppy Drayton. Liam McIntyre joacă în See You Soon rolul unui fotbalist de succes căruia i se schimbă complet viaţa în urma unui accident auto.

MEN’S HEALTH: Ai avut un fel de antrenament tipic pentru See You Soon faţă de antrenamentul pentru Spartacus?

Liam McIntyre: A fost un antrenament diferit de cel de la Spartacus. Acolo era mai mult vorba despre masă musculară și am făcut foarte multe circuite. Era mai mult bazat pe ridicat greutăţi. Știm cu toţii că fotbaliștii nu sunt renumiţi pentru volumul masei musculare, ci pentru picioare și pentru capacitatea lor de a alerga, practic, încontinuu. M-am concentrat mai mult pe circuite și pe cardio, și cam asta a fost tot. Am avut un an foarte aglomerat și a fost destul de dificil să mă concentrez pe antrenament așa cum aș fi vrut, dar am reușit până la urmă.

Deci ţi-ai schimbat antrenamentul tău tipic pentru filmările de la See You Soon.

Cumva, da. M-am antrenat în Australia cu un prieten actor. Și el a jucat în Spartacus. Făceam reprize de 45 de minute de antrenamente în circuit, exerciţii compuse, cam două ore de cardio în fiecare zi, și am început o nouă dietă care să mă ajute să ajung la forma pe care mi-o doream. Am ţinut o dietă ketogenică, bazată pe proteine, fără carbohidraţi. Mi-a fost mai ușor să ţin dieta asta decât mi-a fost să ţin altele, pentru că, atunci când dieta ta e bazată pe bacon și brânză, îţi cam place ceea ce mănânci. În timp ce ţineam dieta asta, jucam și într-un film cu medici, iar medicii specialiști care ne consiliau pentru filmările respective m-au sfătuit să nu ţin această dietă pentru foarte mult timp, pentru că nu sunt cunoscute pe deplin efectele pe care le poate avea asupra organismului. Ideea este că, în momentul în care începi dieta asta, corpul tău trece în starea de ketoză. Adică, de obicei, corpul tău folosește carbohidraţi să hrănească creierul și să susţină alte organe, iar atunci când intri la această dietă, organismul începe să folosească un tip diferit de alimentaţie pentru a se hrăni, ceea poate deveni nesănătos. Dar la mine a funcţionat foarte bine, iar rezultatele dietei plus antrenamentul potrivit au fost mai mult decât satisfăcătoare.

Ai o cicatrice destul de urâtă la genunchi. Cum ai făcut-o?

Nu e adevărată. E pentru See You Soon, dar e foarte bine făcută. Am una mai mică, dar adevărată, tot pe genunchi, pe care am dobândit-o în timp ce filmam pentru Spartacus. Făceam foarte multe antrenamente în care atingeam pământul cu genunchii. Într-o zi, m-am lovit, iar rana nu avea când să se închidă cum trebuie, pentru că exersam zi de zi.

Ai avut vreo accidentare mai urâtă când filmai pentru Spartacus?

Am fost lovit foarte urât la un ochi. Un cal a lovit foarte tare o piatră din care a sărit o bucată mai mică, aceasta m-a lovit și mi-a rupt o bucată din globul ocular. Am crezut că nu voi mai vedea decât cu un singur ochi. M-am speriat foarte tare, dar am fost norocos că acel accident nu a avut urmări mai grave. Ochiul e bine acum. În timp ce mă antrenam pentru See You Soon, am început să am probleme cu un umăr. Era o fisură mai veche care s-a agravat atunci și a urmat o perioadă scurtă în care nu am putut să ridic braţul ca lumea, ceea ce devenise frustrant, pentru că nu mai puteam face exerciţii pentru piept, preferatele mele.

Pentru Spartacus te-ai antrenat singur, ai avut antrenori speciali sau ai rămas la trainerul tău personal?

Am lucrat cu un antrenor fantastic, Tyrone Bell, care antrenează trupe speciale. De asemenea, primeam sfaturi și de la coordonatorul cascadorilor. De-a lungul timpului, am avut câţiva parteneri de antrenament absolut fantastici care m-au învăţat tot ce știu azi despre cum trebuie să îţi lucrezi corpul. De curând, am lucrat în L. A. cu Luke Milton, un fost jucător de rugby, care a creat programul Training Mate, bazat pe antrenamente în circuit. Programul are un succes foarte mare în SUA. Este extrem de bun pentru tonifiere, nu pentru a crește masa musculară.

Ai fost în această formă excelentă toată viaţa? Când te-ai apucat de antrenamente?

Nu. Am fost un copil grăsuţ, chiar dacă jucam baschet. Și când am primit rolul din Spartacus, producătorii nu erau convinși că voi putea ajunge la forma fizică a unui gladiator. Nu am fost dintotdeauna genul poster boy. Cea mai mare provocare pentru mine a fost să ajung la condiţia fizică necesară pentru acest show. Nu pot spune că înainte de Spartacus mergeam foarte mult la antrenamente. Preferam jocurile video. Nu am plănuit să devin sportiv. Înainte de a mă apuca de sport, aveam o formă destul de gravă de astm, dar aceasta s-a atenuat destul de mult datorită antrenamentelor. E ciudat cumva, pentru că te simţi foarte bine atunci când ajungi să fii într-o formă foarte bună, dar nu ai cum să bănuiești cât de bine te poţi simţi până nu ajungi acolo. Pentru Spartacus m-am antrenat timp de șase luni, aproape zilnic. Uneori aveam câte o zi liberă pe săptămână, pentru recuperare.

Ai spus mai devreme că nu ai fost dintotdeauna genul poster boy. Asta crezi că ești? Așa te vezi?

(Râde.) Sunt conștient de cum arăt, pentru că nu am arătat dintotdeauna așa. În mintea mea nu am fost, mult timp, un bărbat frumos. Acum mă opresc oamenii pe stradă și se bucură că l-au găsit pe Spartacus, îmi spun că arăt exact ca în film. Sunt conștient că am anumite calităţi, altfel nu aș fi primit rolul. Doar că mintea mea a trăit cu o altă imagine de sine timp de 30 de ani. M-am văzut pe un poster imens în Times Square și a fost incredibil. Mi-am făcut și o poză cu posterul. Nu se știe dacă asta mi se va mai întâmpla vreodată.

Ce fel de rol ţi-ar plăcea să joci?

Mi-ar plăcea să joc un rol negativ. Ca om, îmi place să fiu eroul care îi apără pe cei neputincioși și schimbă lumea în bine. Ăsta e rolul visurilor mele și l-am primit deja. Am avut rolul supereroului negativ în Flash și mi-a plăcut să interpretez un erou de benzi desenate. A fost foarte distractiv. Mi-ar plăcea să mai joc într-un SF. Din categoria asta, Dune e cartea mea preferată și Star Wars, la filme. Și în Batman mi-ar plăcea să joc. Și în James Bond. Sean Connery e Bond-ul meu preferat.

Te-ai întâlnit vreodată cu Gerard Butler?

Nu. Am lucrat cu mulţi oameni care au lucrat cu el, dar nu l-am întâlnit. Însă am lucrat cu Ben Kingsley și -Antonio Banderas și se făceau bancuri de genul: Zorro, Spartacus și Ghandi intră într-un bar…

Unde te-ai antrenat în România?

La World Class-ul de la Radisson, unde am și stat. Echipamente de calitate și un personal foarte amabil. Mi-a plăcut să merg acolo.

Ce știai despre fotbal înainte de See You Soon? E un sport popular în Australia?

Devine un sport popular. Am jucat ca portar în școală.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învăţat jucând în Spartacus?

Să fiu un exemplu pozitiv. Când am ajuns prima dată pe platoul de filmare, producătoarea mi-a spus că trebuie să fiu un exemplu pentru toată lumea de acolo, având în vedere ce se întâmplase cu Andy (n.red. – -Andy -Whitfield, actorul care îl interpretase iniţial pe Spartacus, a murit de cancer). Mi-a spus, de asemenea, că nu trebuie să se vadă dacă am o zi proastă și că nu voi avea nicio zi liberă în plus.

Ce știai despre România înainte să vii aici?

Am prieteni care au filmat aici, dar nu știam prea multe lucruri. Știam de undeva că Bucureștiul are, din punct de vedere arhitectural, influenţe din Paris, dar nu îmi aduc aminte exact de unde știam treaba asta. Știam că Bucureștiul e în România, știam că există Marea Neagră. Acum, că am stat destul de mult aici, pot spune că e o ţară minunată, cu locuri pline de istorie, cum e Castelul Bran, unde se spune că a trăit adevăratul Dracula. Te simţi ca într-o aventură, pentru că ţara asta chiar e plină de istorie. Cum e toată Europa, practic. Mi-a plăcut foarte mult Palatul Mogoșoaia și am mâncat, în București, un sushi excepţional. Mi-a plăcut foarte mult și la Cluj. Am prins un festival de jazz. Mi-a plăcut acolo simplitatea oamenilor care veneau, ascultau muzică, mâncau și se simţea că sunt relaxaţi. În L. A., unde locuiesc acum, sunt multe petreceri pretenţioase, iar lumea ţine la aparenţe și mi-a plăcut farte tare această relaxare cumva simplă. Ah, și am mâncat tot felul de cărnuri, multă carne, iar mie îmi place foarte mult carnea. Mult porc, pentru că am văzut că e foarte popular la voi în ţară.

Articol preluat din ediția de octombrie 2017.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here