Limita de inaltime

0
380

Am 23 de ani si vreau sa mai cresc in inaltime. Daca fac baschet si inot mai am vreo sansa sa cresc?

Sansele sint foarte mici la virsta ta. Retine faptul ca cresterea in inaltime depinde in primul rind de potentialul genetic. Cu alte cuvinte, in proportie de 99,9% doar Mama Natura hotaraste pina la ce inaltime poti sa cresti, indiferent daca faci sport sau nu. Cresterea in inaltime se apropie de sfirsit pe la 20 de ani, deci nu trebuie sa iti faci prea multe sperante.

Baschetul si inotul nu ajuta in mod special la crestere. Stiu, te gindesti ca toti jucatorii de baschet sint foarte inalti, deci logica te face sa crezi ca daca practici baschet o sa cresti mai mult.

Priveste asa problema: cei care ajung sa faca baschet sint selectati de mici in functie de potentialul lor de crestere. Cu cit potentialul este mai mare, cu atit sansele lor sa joace la o echipa sint mai ridicate. Deci logica e cam pe dos – jucatorii de baschet au ajuns acolo pentru ca au fost alesi dintre cei care aveau cele mai mari sanse sa creasca inalti, si nu invers – au ajuns inalti fiindca au practicat baschet.

Pauza de picior

M-am ranit la piciorul drept si nu mai am voie 5 saptamini sa-l solicit. Asta inseamna ca nu trebuie sa-mi mai antrenez nici piciorul sting? KLAUS, TG. MURES

Ba da, poti sa il antrenezi si chiar trebuie, pentru ca altfel o sa regresezi la ambele picioare, nu doar la cel accidentat. Totusi, fiecare caz in parte are caracteristicile lui, de aceea este bine sa-ti consulti medicul care te trateaza si sa ai permisiunea lui. Cind nu mai antrenezi un muschi, acesta intra intr-un proces de dezantrenare, care se soldeaza cu atrofia lui treptata (adica se subtiaza si pierde din forta).

Vestea proasta este ca beneficiile pe care le-ai obtinut in saptamini sau luni de antrenament se pierd intr-un interval de 4 ori mai scurt decit cel in care ai mers la sala si te-ai antrenat. Vestea buna e ca atunci cind vei relua antrenamentele, nu vei incepe sa progresezi chiar de la zero, ci de undeva mai sus decit prima data cind ai fost la sala.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here