Libertatea ca pasiune

0
293

Thibaud Duchosal este unul dintre cei mai buni schiori de free riding din lume. Află cum a ajuns aici!

 

 Cînd ai început să schiezi?

Ca orice copil care a crescut în Arc 1950 (n.r.: o stațiune din Alpii francezi), am început să schiez de mic, de la vîrsta de trei ani. Prima dată, m-am dat cu schiuri de plastic. Mi le amintesc și acum, de parcă a fost ieri. Apoi, ani de-a rîndul, am făcut slalom la Clubul Sportivilor din localitate.

 

Întîlnirea cu free riding-ul cînd s-a produs?

Free riding fac doar din anul 2000, iar motivația a venit văzîndu-i pe alții. La Arc 1950 erau mulți free rideri celebri, precum frații Troubat sau Batiste Blanc. Eram absolut fascinat cînd îi vedeam în realitate sau pe înregistrările video ale diverselor competiții de profil.

 

De ce are nevoie un schior ca să facă free riding? Crezi că de un dram de nebunie? Nebunie?

Hmm… nu prea cred… Sau poate doar de un dram, cum zici tu. Oamenii văd la competiții sau la televizor doar rezultatul final, care, e drept, poate părea impresionant. Dar să nu uiți că la mijloc sînt multă muncă, multe sacrificii… Este esențial să duci un stil de viață sănătos – de asta am un partener nutrițional ca Isostar – și să faci ore bune de antrenament cardio, apoi sală, apoi schiuri etc. În timpul iernii, consumul de energie crește din cauza frigului și ai nevoie de o sursă complementară. Repet, alimentația este primordială. Cînd ești pe munte, n-ai voie să dai greș, trebuie să fii în permanență lucid și concentrat pentru că orice mică eroare poate fi fatală pentru tine.

 

Unde te vezi în cinci ani de acum încolo?

În postura de free rider profesionist, fără doar și poate! Am șansa ca meseria mea să fie și pasiunea de toată viața, ceea ce e genial! Sper să schiez cît de mult pot, am atîtea țări și atîția munți de descoperit! Dar știu că trebuie să mă gîndesc și la viitor, așa că mi-am creat propria afacere, Big Mountain Trip (bigmountain-trips.com), unde propun sejururi de schi în afara pistelor, cu asistența unor free rideri profesioniști.

 

Ce schior te-a influențat cel mai tare?

Modelul meu este fostul schiorul canadian Hugo Harrison. Free riding-ul pare atît de simplu cînd te uiți la cursele lui: fluid, solid, sare cele mai înalte creste și aterizează perfect! Sper ca într-o zi să fiu la fel de bun ca el.

 

Despre echipamentul tău ce-mi poți spune? Folosesc schiuri mari de la Völkl, pentru că sînt special create pentru free riding. Faptul că sînt mai late oferă o aderență mai bună pe zăpada fină. Am și alți parteneri, precum Arc 1950, Arva, camerele GoPro, Les Arcs etc.

 

Ce sfat îmi poți da pentru a mă ajuta să devin schior profesionist?

În primul și-n primul rînd, să-ți pui o pereche de schiuri în picioare! Schiatul este o pasiune care te acaparează cu totul, e atît de frumos, atît de captivant, atît de total… Dar, atenție, drumul e lung și nu trebuie să sari peste nici o etapă. În sport, la fel ca în viață, totul ține de muncă și de motivație.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here