Kettlebellul

0
309

 De Michael Easter. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Trevor Reid

Acum 15 ani, puțini oameni din afara Europei de Est auziseră de kettlebelluri. Astăzi le găsești în mai toate sălile de fitness. Nici nu e de mirare: „Kettlebellurile sunt mai ușor de folosit decât halterele sau ganterele“, spune președintele școlii StrongFirst.com, Pavel Tsatsouline. „Nu ai nevoie de prea multe astfel de greutăți ca să-ți lucrezi fiecare mușchi și să obții beneficii individuale pentru creșterea mobilității și a rezistenței.“ Urmează aceste reguli și vei simți efectele fiecărei repetări.

Folosește-le acasă

Nu-ți place să transpiri în văzul lumii? „Cumpără trei kettlebelluri: unul de 16 kilograme, unul de 24 de kilograme și unul de 32 de kilograme“, spune Tsatsouline. „Sunt suficiente pentru toate mișcările pe care le vei face.“

Regula de antrenament nr. 1
Cum funcționează

Spre deosebire de haltere și gantere, greutatea kettlebellului este dirijată din mâner. „Asta amplifică forțele balistice în mișcările rapide, dinamice, iar kettlebellul pare mai greu decât este în realitate“, spune Tsatsouline. De asemenea, îți solicită mai mult mușchii stabilizatori, zona mediană și coordonarea, crescând (rapid) masa musculară. „În plus, datorită mânerului subțire, kettlebellul este un instrument minunat de dezvoltare a forței de prindere“, spune Tsatsouline.

Regula de antrenament nr. 2
Când să le folosești

„Sunt ideale pentru exerciții explozive, destinate întregului corp, ca balansările și ridicările“, spune Tsatsouline. Sunt bune și pentru presa deasupra capului, întrucât obții o întindere bună la baza mișcării și o întrerupere perfectă în vârf. Cât privește extensia tricep­șilor, flexia bicepșilor și alte mișcări pentru grupe musculare mai mici, un kettlebell e la fel de eficient ca o ganteră. Pentru mișcări mai dificile (îndreptări sau presa de pe bancă, de exemplu), pune mâna pe o halteră.

Regula de antrenament nr. 3
Concentrează-te la postură

Forma kettlebellului pune și mai mult accent pe respectarea unei tehnici bune. „Menține-ți încheieturile drepte“, spune Tsatsouline. Flexarea încheieturilor îți crește riscul de luxație și nu-ți permite să transferi la fel de eficient forța între corp și bilă. De asemenea, menține centrul de greutate al corpului pe călcâie și trage-ți umerii în spate și în jos. „Vei avea un echilibru mai bun și vei putea să te miști cu mai multă forță, crescându-ți performanța din timpul exercițiilor“, spune Tsatsouline.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here