Kempo- Puterea absoluta

0
2370

Antrenament intr-un stil de arte martiale versatil in toate fazele luptei. Reporterul MH s-a pregatit alaturi de sportivii care domina Kempo-ul mondial in ultimii 6 ani.

Sala cu peste 50 de sportivi sportivi

De la cei in jur de 40 de ani, pina la fete si baieti care inca n-au pasit pragurile scolii. Campioni mondiali si europeni oriunde ai intoarce privirea. Pentru reporterul Men\’s Health, aflat in cautarea stilului suprem de arte martiale, antrenamentul alaturi de acestia pare o sarcina imposibila. Pina acum bilantul celorlalte vizite in salile de arte martiale a variat de la citeva vinatai, pina la o entorsa de genunchi. Imediat dupa exercitiile de incalzire, Shihan Amatto Zaharia, presedintele executiv al Federatiei Internationale de Kempo, coordonatorul ramurii de sport Kempo in Romania si cel care coordoneaza antrenamentul, da startul executarii tehnicilor fara adversar.

Loviturile de brat suiera, amplificate de grupul imens de sportivi. Fiecare lovitura este insotita de un strigat puternic de lupta. Se trece la lucrul cu partenerul. Sunetul produs de impactul cu pernele este impresionant. Shihan Zaharia trece printre cei prezenti si ofera detalii tehnice: “Roteste mai mult soldul” sau “tine bratul apropiat de corp”. Reporterul nostru primeste citeva sfaturi in legatura cu modalitatea de a executa lovitura inalta de picior. Shihan se ofera sa-i arate modalitatea corecta. Tehnica iese impecabil… Urmeaza partea de proiectari si lupta la sol. Iar aici se poate observa faptul ca de-a lungul timpului Kempo a fost influentat de diferite stiluri si a absorbit tehnicile cele mai eficiente: in afara de pregatirea in picioare, exista si antrenament specific pentru lupta la sol. Un antrenament intens, la sfirsitul caruia reporterul MH refuza sparring-ul. Precedentele tentative, in celelalte sali de arte martiale, au fost nu numai lipsite de succes, dar si urmate de mici tratamente medicale.

Istorie

Termenul Kempo, uneori folosit si in varianta Kenpo sau Kempo Karate, se referea in trecut, in estul Asiei, la o varietate mare de arte martiale. De altfel, originea sa se afla in chinezescul “quanfa”, tradus prin “calea pumnului” sau “principiile pumnului”. Kempo-ul s-a raspindit peste tot in lume, suferind numeroase schimbari de nume si influente in tarile care l-au adoptat, dezvoltindu-se continuu.

Practic, este atit un stil de autoaparare, de supravietuire, cit si un sport modern, competitia fiind unul dintre elementele sale cele mai importante. Probele de concurs sunt: kata, kata cu arme, autoaparare, autoaparare cu arme, semicontact, full-contact si knock-down. Formatul competitional, full-contact si knockdown, cu regulile lor limitate, au permis o pregatire complexa sportivilor, asemanatoare cu cea a luptatorilor de MMA.

Cei mai buni din lume

Lotul national de Kempo al Romaniei a adus tarii peste 200 de medalii in competitiile internationale. Iar incepind cu anul 2002 si pina astazi a reusit sa-si adjudece locul I, pe natiuni, la Campionatele Mondiale de profil. In luna decembrie, lotul va participa la Campionatul Mondial pe echipe, ce se va desfasura in Rusia, iar in luna ianuarie a anului viitor, va fi prezent la Gala “Kempo Champions”, din Franta. La aceasta competitie se vor intrece loturile nationale ale Frantei si Romaniei. Vedeta K-1, Jerome Le Banner, va sustine un meci demonstrativ pe reguli mixte: 2 runde Kickboxing, urmate de 2 runde Kempo.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here