Judo – calea supletei

0
411

In cautarea stilului de arte martiale suprem, Men\’s Health s-a oprit intr-o sala care a produs recent o campioana europeana: Alina Dumitru.

Fondatorul stilului:

Jigoro Kano, fondatorul judoului, este una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei artelor martiale. Nascut in 1860, intr-o familie japoneza instarita, Kano avea o constitutie firava. Chiar si la 20 de ani, nu cintarea mai mult de 50 de kilograme.

Prima intilnire cu artele martiale a avut-o la 17 ani, atunci cind a luat primele lectii de jiu-jitsu. Avea sa fie o lectie aspra, pentru ca nici un profesor nu il lua in serios din pricina staturii sale. Abia un an mai tirziu, dupa ce reusea sa fie acceptat la universitate pentru studierea literaturii, Kano intra in contact intens cu un stil de jiu-jitsu popular la acea vreme: Tenjin Shin\’yō-ryū.

Nu a avut nevoie decit de trei ani pentru a deveni instructor asistent. Dupa ce instructorul sau s-a imbolnavit, Kano a inceput sa studieze Kitō-ryū, un stil ce acorda o mai mare importanta proiectarilor. Era deja o perioada in care japonezul isi concentra eforturile pentru descoperirea de noi tehnici. Plin de idei, isi dorea sa reformeze jiu-jitsuul, prin implementarea unor tehnici inspirate din principiile fizicii si totodata prin dezvoltarea aptitudinilor fizice si spirituale.

La 22 de ani, Kano a selectionat 9 elevi pentru a-l insoti la templul budist Eisho-ji, acolo unde dorea sa perfectioneze tehnicile pe care le descoperise. Aveau sa treaca doi ani pina cind templul primea titulatura Kodokan, ca recunoastere a noului stil inventat. Judo Kodokan devenea un stil asemanator jiu-jitsu-lui, dar fara lovituri si luxari periculoase, cum ar fi cele asupra degetelor.

Baza a consituiau proiectarile devastatoare si tehnicile de strangulare, luxare sau fixare la sol. Kano dorea ca practicantii stilului sau sa poata lupta in antrenamente fara teama de a se accidenta prea usor. Principiile sale se bazau pe folosirea supletei in locul fortei brute.

Calea catre Jocurile Olimpice:

Inceputurile judoului au coincis cu marea rivalitate dintre acest stil si jiu-jitsu. Confruntarile dintre practicantii celor doua arte martiale erau dese. Prima victorie strategica a judoului a sosit in 1885 intr-o competitie impotriva unei scoli de politie ce adoptase jiu-jitsu ca stil de lupta.

Insa, anul 1905 aducea triumful suprem al lui Jigoro Kano. Atunci, 18 instructori ce reprezentau principalele scoli de jiu-jitsu i s-au alaturat in orasul japonez Kyoto. Dezvoltarea majora a judoului a avut loc la inceputul secolului trecut. in 1889, Kano a calatorit pentru prima data in Europa si America pentru a-si promova arta martiala.

Pina la moartea sa, in 1938, japonezul avea sa ajunga de inca opt ori pe alte continente. intre 1912 si 1952, anul in care a fost infiintata Federatia Interna­tionala de Judo, mai multi experti in judo au imigrat pe alte continente pentru a rarpindi nou creata arta martiala. incetul cu incetul, judoul a capatat o forma mult mai sportiva, culminind cu acceptarea sa in cadrul Jocurilor Olimpice din 1964.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here