Înoată, aleargă, câștigă!

0
636

De Jeff Csatari. Adaptare de Oana Popa. Foto: Peter Yang.

Într-o zonă sălbatică din Suedia, un pariu făcut la beţie s-a transformat în cea mai de temut cursă scandinavă, ce atrage participanţi din toate mediile, de la vedete hip-hop la atleţi cu experienţă și entuziaști dornici de aventură. Men’s Health a trecut prin apele îngheţate ale Mării Baltice și printre stâncile zimţate din Ötillö Swimrun Utö.

Un suedez ameţit iese din valuri și merge împleticit spre plajă. Scuipă o gură de apă de mare și își pocnește urechea dreaptă, în încercarea de a scoate apa din urechea stângă. Partenerul său – și el cu apa șiroind pe trup, cu costumul de izopren plin de alge – îl așteaptă pe nisip, somându-l să se grăbească. Deși sunt extenuaţi, nu au timp de pierdut. În câteva secunde, cei doi bărbaţi au reatașat coarda elastică ce îi leagă unul de celălalt și aleargă în sus, pe plajă, spre lizieră.

Cei doi temerari formează una din cele 245 de echipe de două persoane care înfruntă apele îngheţate ale Ötillö Swimrun Utö, duatlon ce se desfășoară pe șase insule din Arhipelagul Stockholm, pe coasta de est a Suediei. E sfârșit de mai și sarcina lor este să parcurgă un traseu de 40 km, alternând alergarea în natură cu înotul de exterior – 35,3 km de alergare și 4,5 km înot –, intrând și ieșind din apă nu mai puţin de 16 ori. Cel mai lung traseu de alergare este de 6,5 km, iar cea mai mare distanţă de parcurs înot este de 600 m, în apele reci ale Mării Baltice. În ciuda temperaturii scăzute a apei, 9ºC, participanţii poartă doar costume scurte de izopren. La Swimrun, nu ai timp să conștientizezi frigul.

În urmă cu o oră, în bătaia unui vânt îngheţat ce sufla din nord, toţi cei 490 de concurenţi stăteau concentraţi la linia de start, lângă Gruvbryggan, principalul port din Utö, alergând pe loc pentru a se încălzi. La un moment dat, un semnal sonor puternic dă startul cursei. Este vorba de o alergare scurtă și rapidă prin pădure, până la primul punct de intrare în apă, o plajă noroioasă la marginea unui loc de camping. Concurenţii ţopăie prin noroi ca o turmă de antilope gnu, în sezonul de migraţie. În doar 10 minute, această plajă izolată a fost traversată de mai mulţi oameni decât numărul total de turiști din timpul verii.

Urmează 16 secţiuni de înot și 16 trasee de alergare, în unele dintre cele mai frumoase zone din arhipelag. Este vorba de golfuri liniștite, protejate, alături de mici canale stâncoase, unde competitorii sunt nevoiţi să escaladeze masive abrupte sau să coboare pe poteci alunecoase, pline de mușchi. Sunt cărări întortocheate prin păduri dese sau strâmtori pline de crăpături, între Utö și insulele mai mici din jur. Sunt și câmpii deschise, cu teren agricol, și drumuri accidentate. Cele mai dificile porţiuni sunt cele care fac trecerea între apă și uscat, unde valurile, algele marine și stâncile umede pun probleme serioase competitorilor. În aceste zone, precum primii amfibieni ieșiţi din mlaștina primordială, atleţii se târăsc, merg în patru labe sau se rostogolesc pentru a ajunge pe uscat.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here