Îndreptarea

0
610

Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrație: SciePro

Există un motiv pentru care antrenorii consideră că îndreptarea e „regina“ tuturor exercițiilor: puține sunt mișcările care îți vor solicita un număr mai mare de mușchi. În afară de fesieri și de bicepșii femurali, îți lucrează cvadricepșii, umerii, zona mediană și spatele – dacă efectuezi corect exercițiul. „Cei mai mulți bărbați nu fac asta“, spune Tony Gentilcore, cofondator la Cressey Sports Performance. Desigur, cunoști regulile de bază (ține bara aproape, nu-ți curba spatele), însă dacă urmezi sfaturile lui Gentilcore de pe această pagină, vei efectua, în sfârșit, mișcarea la potențialul ei maxim.

Menține-ți spatele drept

Arcuirea exagerată este la fel de periculoasă ca răsucirea. Pentru o poziție „neutră“, trage-ți umerii cât mai mult în jos, spre spate.

Mișcă-ți fundul

Împinge-ți bazinul în spate ca și cum ai încerca să închizi ușa cu fundul. ­Nu-ți lăsa niciodată șoldurile să coboare sub nivelul genunchilor.

Strânge bărbia

Ba chiar fă-ți bărbie dublă. Îți vei alinia coloana, reducând riscul de accidentări și crescându-ți forța și stabilitatea.

Nu mișca bara

Fixează coatele și ține bara în tensiune. Folosește o priză mixtă, ca să apuci mai bine bara și să crești stabilitatea.

Fixează-ți picioarele

Dacă vrei să reduci stresul asupra genunchilor și să execuți perfect, dis­tanța dintre picioare ar trebui să fie mai mică decât lățimea șoldurilor.

Schimbă perspectivele

Mai degrabă trebuie să împingi podeaua decât să tragi bara în sus. Astfel te vei concentra asupra părții inferioare a corpului.

Ridică bara

Îndreptarea depinde de pozi­ția șoldurilor. Pe măsură ce te apropii de punctul maxim al miș­cării, împinge șoldurile în față și încordează-ți fesierii, astfel încât să ai picioarele drepte. Asta îți va activa la maximum musculatura și îți va crește forța folosită la fiecare repetare.

MH1114_FIT_DEA_01

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here