Gladiatorul

0
488

Starul din Spartacus, Manu Bennett, dovedește că gîndirea și antrenamentul de gladiator îți asigură succesul în toate aspectele vieții

de Dan Jones 
EDITAT de șerban Damian
fotografii de Tony Duran

După ce i-a murit mama, adolescentul Manu Bennett a fost trimis din casa lui confortabilă din Australia la o școală pentru băieți Maori, undeva la țară, în Noua Zeelandă. „Era ca și cum ai trimite un gladiator la școală“, spune el. „La fel ca la pușcărie. Singurii oameni respectați erau cei puternici, buni la rugby și la bătaie.“
    Era un loc dificil pentru un adolescent. Iar bătăușul acelor zile era un tip numit Norm Hewitt: un copil zdravăn care, mai tîrziu, a ajuns jucător de rugby în echipa All Black, renumită pentru dansul războinic de dinainte de meci, Haka. „Era bătăușul tipic“, spune Bennett. Într-o zi, Hewitt l-a prins într-o sală de clasă goală și l-a bătut zdravăn. „Eram la pămînt, cu sîngele curgîndu-mi din nas, iar el stătea pe capul meu. Fără exagerare.“
    Bennett povestește întîmplarea așa cum a fost. Însă e imposibil să nu vizualizezi asta ca pe o scenă din Spartacus: Blood and Sand, drama TV incredibil de violentă, căreia i-a fost făcut și un prequel (Spartacus: Gods of the Arena), în care Bennett joacă rolul lui Crixus, un gladiator plin de mușchi, nevoit să ucidă pentru a supraviețui.
    Povestea lui Bennett nu este una dintr-un film. Chiar s-a petrecut. Și e aproape la fel de captivantă ca un film. Asta pentru că actorul, acum în vîrstă de 41 de ani, descrie extrem de realist scena brutală.
    „Am înțeles că singura cale prin care pot răzbate este să mă antrenez cît pot de mult la sală“, spune el. Așa că s-a apucat de sport ca un nebun, și-a dezvoltat masa musculară și i-a zdrobit pe toți pe terenul de rugby, inclusiv pe cel care l-a torturat în copilărie. Hewitt a trebuit să se retragă și să admită că Manu este un adolescent cu un caracter excepțional.
    Pentru că și-a dezvoltat forța mușchilor printr-o voință de fier, Bennett nu numai că  a  supraviețuit, dar și-a înfrînt și frica. A muncit din greu în fiecare zi și a devenit mai mare, mai puternic și mai de succes. A urmat un model clasic: progresul luptătorului. Și îl urmează în continuu de atunci.
    Chiar dacă Bennett s-a antrenat întotdeauna intens, n-a fost niciodată genul acela de om exagerat de competitiv. Încă de la începutul vieții sale, a gîndit că nu e suficient de bun pentru a-i învinge pe alții, așa că s-a concentrat asupra luptei cu propria persoană.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here