Gata de acțiune?

0
327

Expertul în schi al lunii
Alex Borșan schiază de aproape 30 de ani, dar a devenit cu adevărat interesat de schi în urmă cu 15. În 2007, a pornit derdelus.ro, site pe care scrie despre schi și subiecte conexe indiferent de anotimp. Din 2011, este instructor de schi ISIA, level 2.

Carve
Schiorilor avansați le place să se gândească la schiul de pârtie ca la un bisturiu. Cu cât sportivul are mai multă experiență, cu atât mai precis va fi bisturiul. Asta înseamnă că schiul trebuie să fie rigid, îngust, în general destul de scurt pentru viraje scurte, de slalom. Dacă petreci mai mult timp pe pârtiile perfecte din Elveția, un schi mai lung, de slalom uriaș, e o altă alegere foarte bună.

De ce trebuie să ții cont
E genul de schi la fel de specializat ca și cel de powder, pentru că cere pârtii foarte bine întreținute și libere.

 

Off-piste
Datorită transformărilor la care au fost supuse în ultimii ani, acum poți alege dintre zeci de variante îmbunătățite. Lățimea trebuie să fie de minimum 100 de milimetri, iar lungimea similară cu a schiorului; există totuși sportivi care le preferă mai lungi. La varianta rocker, curbura vârfului și uneori a cozii începe la distanță mică de clăpar; iar cele cu flex progresiv sunt rigide în zona clăparului, înmuindu-se spre vârf și coadă.

De ce trebuie să ții cont
Cu cât schiul este mai lat și mai rocker, cu atât va fi mai bun în powder. În general, schiul de off-piste e a doua pereche de schiuri în care investește un schior obișnuit.

 

All-mountain
Până nu demult, schiurile all-mountain erau privite ca schiurile care fac de toate, dar nimic bine. Acum tot mai multe modele sunt ideale în 90% dintre situațiile cu care se confruntă un schior obișnuit.

De ce trebuie să ții cont
->
Lungimea schiurilor trebuie să fie mai mică sau apropiată de înălțimea schiorului;

->Lățimea în zona mediană ar trebui să fie de 80-90 de milimetri, iar radiusul de 16-20 de metri;
->În zona mediană și a cozii e important ca rigiditatea schiului să fie mare, iar spre vârf medie.
->Tehnologia rocker e omniprezentă, așa că sunt șanse foarte mari ca pe viitor să optezi pentru schiuri de acest gen, care te vor ajuta să te dai în afara pârtiei.

 

Freestyle
Dacă acum câțiva ani snowparkurile erau populate în majoritate de pasionații de snowboard, în ultimii ani balanța înclină în favoarea schiorilor. Ai nevoie de schiuri twin-tip (curbate identic la ambele capete), cu coada și vârful moi pentru butter-uri, landing-uri și pop. Schiul poate fi chiar simetric, iar legăturile vor fi montate cât mai aproape de centrul acestuia.

De ce trebuie să ții cont
Cu cât ești mai tentat de ieșiri în off-piste, cu atât schiul va fi mai lat. Dar, în general, schiul de parc este și un all-mountain, mai „vioi“ și „mai pus pe distracție“ decât un all mountain classic.

 

Alege corect echipamentul
Cel mai important criteriu de alegere a schiurilor e greutatea schiorului, nu înălțimea. Sau, mai corect spus, forța pe care reușește să o pună în schiuri – o combinație de greutate, înălțime, viteză și tehnică. Regulile generale spun: cu cât mai de off-piste e schiul, cu atât va fi mai lat, mai lung, mai rocker, mai soft.
De asemenea, trebuie ținut cont că diferite tipuri de schiuri au lungimi „nominale“ apropiate, dar lungimi „efective“ care diferă mult. Cea nominală apare inscripționată pe schi, iar cea efectivă este bucata care intră în contact cu zăpada.
C
e e de comparat aici: (100 + greutatea schiorului în kilograme) vs (lungimea schiului în centimetri). Nu trebuie uitat de nivelul schiorului – în general, cei avansați preferă schiurile mai lungi, ca să prindă viteză mai mare, dar și pentru că de regulă ei supun schiul unor forțe de torsiune mult mai mari.

 

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here