Expert într-un trup perfect

0
1181

Text de Lina Vdovîi. Foto: Manole Sava.

Nu obosește niciodată în sala de operații. Mai mult chiar, o înlocuiește de cel puțin patru ori pe săptămână cu cea de sport, în care masa pacientului traumatizat este înlocuită cu aparate și greutăți.

„E foarte important ca înainte de orice antrenament să fii odihnit și bine hrănit“, îmi spune Marius, un doctor pasionat de ortopedie. După ce-a fost asistent medical timp de câțiva ani, a simțit că se plafonează și s-a înscris la Facultatea de Medicină. La întrebarea ce-a fost la început, sportul sau ortopedia, râde și-mi spune că habar nu are. Cert este că cele două se îmbină perfect. Datorită cunoștințelor din medicină, a ajuns să-și cunoască extrem de bine – și, prin urmare, să-și protejeze – sistemele muscular și osos.

Antrenează-ți toate grupele de mușchi

Antrenamentul lui Marius se întinde pe o oră, o oră și jumătate. Începe cu încălzirea, care durează în jur de 10 minute. „Această etapă este esențială pentru articulații, dar și pentru mușchi, pentru prevenirea eventualelor accidentări de tipul întinderilor, rupturilor musculare sau chiar al fracturilor“, explică Marius. Continuă cu antrenamentul grupelor musculare corespunzătoare zilei respective. „Din cauza lipsei de timp, antrenez câte două sau trei grupe musculare pe ședință. Poate sună dubios pentru unii, dar la mine funcționează.“ Așadar, săptămâna începe cu pectoralii, deltoizii și mușchii abdomenali. Marți, Marius lucrează picioarele: cvadricepșii, femuralii, gambele. Miercuri e zi liberă, iar joi revine la spate și trapez. Vinerea este dedicată brațelor.

Nu are exerciții preferate – deși își recunoaște slăbiciunea pentru cele destinate bicepșilor femurali –, dar nici circuite de care să se ferească. Crede cu tărie într-un corp armonios și sănătos. De aceea, lucrează fiecare grupă de mușchi cu răbdare și meticulozitate.

Începe antrenamentul cu greutăți progresive, de la greutatea medie până la cea cu care și-a propus să lucreze în ziua respectivă. „Dacă vrei să forțezi, să stimulezi, iei o greutate în plus. În caz că îți dorești un antrenament lejer, alegi una medie, pe care o poți controla, deoarece mișcarea trebuie să fie corectă și completă, altfel se consideră că trișezi“, explică Marius.

Nu-ți depăși limitele

Greutățile pe care le folosește variază în funcție de cât de odihnit e. „Sunt zile în care forțez greutatea maximă – 55-60 de kilograme la împins cu haltera pe plan orizontal, pentru piept“, spune Marius. Uneori însă nu depășește 45 de kilograme. „Odihna, dar și masa de dinainte, sunt coordonate foarte importante.“ Intervalul lui preferat pentru a merge la sală e între 16 și 19.

După antrenamentele susținute – șase aparate, trei superserii, un minut de pauză între ele –, finalul orei de efort presupune 5-10 minute de exerciții de stretching pentru relaxare, apoi duș și o masă bogată în proteine. Pentru Marius, asta înseamnă vită, pește, pui sau curcan cu garnitură de cartofi natur, orez sau multe legume: broccoli, țelină, mazăre, morcovi.

„Nu m-am accidentat niciodată până acum, pentru că am fost extrem de atent. Există o vorbă în popor, trebuie să știi până unde se întinde plapuma. Eu niciodată nu mi-am depășit limitele. Le-am forțat, dar nu le-am depășit“, mărturisește doctorul.

Alege sala care ți se potrivește

De 13 ani, de când a pășit pentru prima dată într-o încăpere cu aparate, a schimbat sala doar de două ori. „Pentru mine, cel mai mult contează să fie curată, aerisită, luminată, bine întreținută. Aparatele, firește, trebuie să fie în perfectă stare de funcționare, altfel te poți răni“, spune Marius.

Nici în weekend doctorul nu stă degeaba. „Mușchii trebuie antrenați și menținuți“, crede el. De aceea, în perioada rece a anului, face snowboard, iar primăvara și vara optează pentru jogging, skating sau se dă cu rolele. În timpul concediului, merge pe varianta circuitelor, utilizându-și greutatea propriului corp: flotări, genuflexiuni, abdomene.

„Mi s-a întâmplat să plec la un concert în străinătate și să lipsesc mai mult de acasă. Îmi amintesc că mergeam pe stradă, am zărit o sală, am intrat pe loc și mi-am făcut de cap o oră, iar după aceea m-am simțit extraordinar.“ Când e de gardă, se duce la sală după terminarea serviciului, însă apoi se întoarce la spital în caz că mai e nevoie.

Optează pentru mese echilibrate

Deși recunoaște că există tentații culinare cărora nu le poate rezista – sarmalele, musacaua și alte bucate gătite de mama lui –, Marius se gândește de două ori înainte să-și încalce propriile reguli de alimentație.

„La început, pentru că eram foarte slab, apelam la shake-uri proteice și cu carbohidrați.“ Două pe zi, unul înainte de antrenament, iar celălalt imediat după. Ambele erau urmate de masa obișnuită. „În momentul în care am ajuns la greutatea ideală, a trebuit să renunț la ele. Evident, sarcina cea mai grea a fost menținerea formei obținute.“

Din cauza orelor de muncă mai puțin obișnuite – mai ales atunci când are gărzi –, mesele lui Marius sunt destul de dezechilibrate; peste micul dejun însă nu a sărit niciodată. „De obicei, optez pentru brânzeturi, lactate, cereale și fructe.“  De asemenea, salatele ocupă un loc de cinste în meniul doctorului. „Viața fără legume și carne nu ar arăta la fel.“ Dar așa, cu multă muncă, cel care la început era poreclit „Ț“ pentru că era slab și cu capul mare a ajuns să-i ajute pe alții să aibă corpul la care visează.

Sfaturi de la medic

Marius Bolohan îți dezvăluie câteva dintre strategiile care l-au ajutat să își ducă planurile la bun sfârșit:

Setează-ți ­targeturile. Hotărăște-te unde vrei să ajungi, la ce formă, și gândește-ți antrenamentul și dieta în funcție de asta.

Informează-te. Ca în orice meserie, și aici se poate fura de la alții. Eu am avut prin preajmă campioni la culturism, am citit multă literatură de specialitate și am experimentat în sala de forță până mi-am format propriul stil de antrenament.

Fii perseverent. Numărul de ore lucrate pe săptămână, dar și cel de repetări dintr-un exercițiu pe serie sunt aproape la fel de importante. Dacă vrei să ai rezultate, atunci nu neglija niciun aspect.

Nu forța nota. Tentația de a trage mult și tare de fiare chiar de la început e mare, însă riscul accidentărilor crește dacă îți forțezi inutil limitele. Exercițiile trebuie făcute corect, sub îndrumarea celor cu experiență.

Urmărește-ți corpul. Acesta îți va semnala orice neregulă. Înainte de a începe să mergi la sală, e indicat să fii consultat de un doctor și să-ți faci toate analizele.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here