Excepțiile medicale pentru sportivi – Permis sau Interzis?!

0
1638
Serena Williams, anti-doping

Odată cu scandalul izbucnit după ce în presă au apărut zvonuri conform cărora tensimenele Serena și Venus Williams ar fi folosit  medicamente interzise, au apărut numeroase întrebări legate de substanțele care sunt într-adevăr permise de către Agenția Mondială Anti-doping și de modul în care se obțin aceste certificate medicale care permit excepții.

Certificate de care, conform acuzațiilor, Serena și Venus Williams ar fi profitat pentru a ascunde dopajul. Iată adevărul despre excepțiile terapeutice:

Dacă ești sportiv sau măcar pasionat de mișcare și competiții sportive, probabil știi că atleților de performanță le sunt interzise anumite medicamente.

Totodată și sportivii se îmbolnăvesc din când în când și au nevoie de anumite tratamente pe care le pot lua doar după indicațiile unui medic.

Așadar, dacă un sportiv de performanță trebuie să ia un medicament care încalcă lista celor interzise de Agenția Medicală Anti-doping, acesta are nevoie de recomandarea unui medic specialist și de o scutire pentru uz terapeutic (Therapeutic Use Exemption – TUE) din partea unui organism acreditat, în funcție de nivelul la care concurează.

Standardul internațional privind scutirile pentru uz terapeutic ale sportivilor de performanță a intrat în vigoare în 2005 și face parte din Programul mondial anti-doping.

Acest standard este valabil pentru toți sportivii, dar în cazul celor de top acordarea excepțiilor se face la nivel internațional. Totodată, sportivii care fac parte din Lotul de Testare Înregistrat al unei Federații Internaționale pot să obțină aceste scutiri doar în urmând regulile federației lor internaționale.

Scopul acestor scutiri este de a demonstra că atleții respectiv sunt în continuare eligibili de a participa la competiții sportive în orice țară.

Pentru a sprijini deciziile medicale privind aceste excepții de tratamente în cazul sportivilor, Agenția Mondială Antidoping a creat un comitet TUECs (Therapeutic Use Exemption Committees), format din medici și specialiști, care aplică Codul Mondial Anti-doping și stabilește acuratețea acestor excepții.

Ce ar trebui să știi despre excepțiile medicale pentru sportivii de performanță

Pentru a beneficia de o excepție în cazul administrației de substanțe care se află pe lista celor interzise de către Agenția Anti-doping, sportivii trebuie să completeze anumite formulare care să fie mai apoi aprobate de un medic specialist, iar apoi trimise către agenția atidoping națională sau internațională.

De asemenea, pentru ca cererea unui sportiv să fie aprobată, ea trebuie să treacă de TUEC, care are acces la toate datele medicale relevante și poate cere oricând informații suplimentare. Numele sportivului este anonimizat, pentru a nu influența în vreun fel deciziile comitetului.

Pe lista de afecțiuni care presupun excepții medicale atunci când vine vorba de sportivii de performanță, se numără și ADHD (Tulburare hiperchinetică cu deficit de atenție), insuficiența suprarenală, anafilaxia, astmul, diabetul zaharat sau transplantul renal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here