Cum să-ți protejezi ochii atunci când faci sport

0
1464
protejarea ochilor

Fie că îți place să practici un sport în timpul liber sau ești un sportiv de performanță, corpul tău trebuie ocrotit în orice circumstanță. Și dacă pentru protecția capului folosești o cască, iar pentru încheieturi genunchiere și cotiere, și pentru ochi trebuie să găsești o formă prin care să eviți pătrunderea particulelor de praf sau a corpurilor străine în interiorul lor în timpul antrenamentelor, ceea ce ar putea să-ți îngreuneze activitățile. În funcție de fiecare activitate sportivă, trebuie să adaptezi protecția pe care o oferi ochilor tăi, iar dacă nu știi cum să faci asta, ți-am pregătit mai jos câteva sfaturi utile în acest sens.

Pentru ciclism, alergare sau sporturi de iarnă

Cea mai bună protecție pentru ochii tăi atunci când practici sporturi care presupun viteza sau expunerea la razele puternice ale soarelui ți-o va oferi o pereche de ochelari de soare. Ce-i drept, trebuie să optezi pentru ramele curbate, care să aducă lentila cu protecție UV cât mai aproape de tâmple, creând, astfel, o barieră puternică între factorii externi și zona ochilor. În imediata vecinătate a unei zone cu apă, pe o întindere cu nisip sau cu zăpadă, ochii tăi vor face un efort deosebit să distingă formele și culorile obiectelor care te înconjoară, însă cu riscul unor afecțiuni foarte grave, printre care se numără și cancerul de ochi, cel care reprezintă 10% din totalul cancerelor de piele înregistrate. Așadar, nevoia protejării ochilor tăi devine extrem de importantă. Caută o pereche de ochelari de soare bărbătești sau pentru femei care să joace nu doar rol de paravan între particulele de praf și ochi, ci să-ți protejeze vederea și de razele UV, care pot deveni foarte dăunătoare.

Pentru înot sau scufundări

Ochii tăi nu au de suferit la contactul cu particulele de praf, ci și la cel cu apa sărată. Iar dacă Marea Neagră are salinitatea destul de scăzută, dacă ajungi să faci baie în Marea Mediterană sau în oceane, mai mult ca sigur vei fi orbit parțial de nivelul ridicat de sare din apă. Pentru a vedea clar ce se întâmplă sub valuri, e necesar să practici sporturile nautice cu ochelari de protecție pentru ochi. Dacă înoți, folosește o pereche cu lentilă îngustă, iar dacă preferi să îți știi și sinusurile în siguranță, apelează la o mască pentru snorkeling, care îți va acoperi întreaga față sau doar jumătate din aceasta, de la buza de sus înspre frunte.

Același lucru este valabil și atunci când înoți într-o piscină cu apă dulce, unde, de cele mai multe ori, substanțele folosite pentru dezinfectarea acesteia conțin clor. Dacă vrei să eviți înroșirea excesivă a conjunctivei sau o usturime cauzată de contactul ochilor cu substanța chimică, nu intra în apă fără ochelari de protecție.

Sportul este un domeniu în care performanțele depind de condiția fizică a practicantului, așadar vederea joacă un rol foarte important. Protejându-ți ochii corespunzător, vei reuși să îți învingi propriile recorduri și să devii din ce în ce mai bun în activitatea ta, fie ea una pe care o faci în timpul liber, ca hobby, sau pentru olimpiade.

 

Sursă: Digital Work Force

Sursă foto: Pixabay

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here