Cum poti fi un samurai urban

0
739

Codul Bushido – regulile de conduita ale samurailor – ar trebui sa reprezinte un punct de referinta pentru toti cei care se simt victime ale violentei si superficialitatii vietii de la oras.

In nici un caz primul gest in cazul unei agresiuni de orice gen nu este acela de a scoate sabia din teaca. Afla in cele ce urmeaza cum ar fi procedat vechii samurai daca ar fi trait in zilele noastre.

Istoria Bushido (calea razboinicului) se intinde pe o lungime
de treisprezece secole, cunoscind din momentul aparitiei perioade de inflorire si de recesiune, acoperita de glorie si cintata in marile poeme ale autorilor japonezi. Un samurai ideal era intruchiparea bunavointei, fiind inzestrat in acelasi timp cu putere si inversunare.

In secolul al VII-lea s-au stabilit legile nescrise ale codului moral al samuraiului (kyuba-no miti – calea arcului si a cavalerismului), care mai apoi s-a transformat in Codul Bushido. Ultimul consta din sapte principii esentiale:

  1. Gi: decizia corecta, luata cu singe rece, atitudinea corecta, adevarul.
  2. Yu: curaj pina la eroism.
  3. Jin: iubire universala, generozitate fata de oameni, compasiune.
  4. Rei: actiune corecta – o calitate esentiala, bunavointa.
  5. Makoto: sinceritate totala, onestitate.
  6. Meiyo: onoare si glorie.
  7. Chugi: devotiune, loialitate.

Samuraiul urban

Te afli intr-o situatie extrem de neplacuta: ai fost jignit pe nedrept, in mod public. Nervii iti sint intinsi la maximum si nimeni in jur nu pare a intelege principiile morale dupa care iti guvernezi viata: onoare, adevar, loialitate, bunavointa.

O parte din tine iti spune sa te retragi, sa ii lasi pe ignoranti sa-si vada de viata lor, ca oricum nu-i poti tu educa intr-un minut. si totusi raul a fost facut, iar multimea asteapta o reactie din partea ta.

Dupa calm, intervine furia alimentata de murmurul din jur. Vrei sa intervii in forta, sa ataci, dar educatia te mai tine o secunda in loc. Ce ar fi facut un samurai in aceeasi situatie?

Este simplu sa judecam la rece o scena in care adrenalina este cea care face regulile. Principiile dupa care se ghidau vechii samurai nu concepeau sa le fie calcata in picioare onoarea. Ce insemna de fapt “incalcarea onoarei” pe vremea aceea? Orice jignire verbala, orice gest minor sau orice privire aruncata piezis? Ei bine, nu. trebuia cu mult mai mult ca un samurai sa scoata sabia (katana) din teaca.

Jignirea suprema consta in atacarea familiei, a imparatului sau tarii, nu doar verbal, ci in sens propriu. Pentru toate aceste motive, un samurai ar fi facut prapad. Ce ar fi facut in cazul unei agresiuni verbale? ar fi raspuns cu aceeasi moneda sau ar fi intors spatele si ar fi plecat, in functie de temperamentul individului.

Nu au fost deloc putine cazurile in care samuraii au preferat sa profereze amenintari ore in sir, fara sa scoata sabia din teaca, ci doar sa atinga deseori minerul acesteia. “sabia iese din teaca doar ca sa ucida”, spune unul dintre principiile Codului Bushido.

Principiul raspunsului violent doar in cazul unei agresiuni fizice s-a transformat mai tirziu in “Legea talionului” din Europa Evului Mediu. “Ochi pentru ochi”, spuneau si oamenii lui al Capone in perioada interbelica, dar nici acestia si nici predecesorii lor nu au recurs la violenta extrema in cazul unei simple altercatii verbale.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here