Cucerește orice obstacol

0
597

De Jerilyn Covert. Adaptare de Oana Popa. Foto: Cody Pickens. 

Amelia Boone face faţă oricărei provocări cu zâmbetul pe buze. E rândul tău.

Sunt -6 grade afară, iar Amelia Boone se află în a 20-a oră a cursei inaugurale de 24 de ore, World’s Toughest Mudder. S-a târât prin noroi rece ca gheaţa, pe sub fire electrice. A plonjat, de pe o platformă de aproape 8 m, într-un lac îngheţat. A vomat și a trecut peste senzaţia de ameţeală. Nu se poate opri din tremurat. Sute de competitori s-au dat deja bătuţi și au abandonat.

Boone e cu zâmbetul pe buze.

Toate astea se întâmplau în decembrie 2011, când cursele cu obstacole erau pe cale să acapareze, în mod sadic, lumea evenimentelor de fitness. Boone a terminat cursa respectivă pe locul al doilea la feminin și pe locul 11 în clasamentul general, parcurgând o distanţă de 80 de kilometri.

Performanţa în sine nu a prefigurat viitorul său statut dominant în acest sport, dar i-a provocat dependenţă. După acea cursă, Boone a făcut faţă cu brio la încă 50, obţinând primul loc în 30 dintre acestea, dintre care trei curse World’s Toughest Mudder.

„Fiecare traseu e diferit și fiecare obstacol e diferit“, spune ea. „Iubesc varietatea și necunoscutul.“

Boone este, probabil, cea mai medaliată alergătoare în curse cu obstacole din lume. Și mai are și o slujbă full-time pe lângă asta. Când nu se antrenează, Boone lucrează ca avocat pentru Apple. Originară din Oregon, ea se antrenează zilnic, de la ora 4:30 a.m., iar programul său include intervale de intensitate crescută, alergare de distanţă, antrenamente de forţă și exersarea traversării unor obstacole dificile. (Odată, poliţia a luat-o la întrebări când a descoperit-o aruncând suliţe la ţintă, într-un parc.) După toate astea, lucrează peste opt ore la birou. Unii ar zice că e nebună. Însă lui Boone îi plac chestiile nebunești.

Poate acesta e motivul pentru care ea zâmbește în mijlocul torturii autoinduse. Poate acesta e secretul. Până la urmă, când te supui singur la asemenea cazne, ce mai poţi face decât să recunoști că totul e o nebunie, să faci haz de necaz și să alungi agonia cu un zâmbet?

„Unul dintre citatele mele preferate este: «Strădania se termină când apare recunoștinţa»“, spune Boone. „Când zâmbești, îţi aduci aminte să fii mulţumit și recunoscător pentru ceea ce ești în stare să faci la momentul respectiv. Aprecierea pentru efortul depus îţi dă puterea să mergi mai departe.“

Geniul din spatele proiectării obstacolelor

Brendan Maguire, project manager al cursei Rugged Maniac, povestește cum se naște un obstacol dificil: „Acceleratorul a fost, iniţial, gândit ca un traseu în pantă, însă a ajuns acum la trei etaje înălţime. E foarte ușor să aluneci cu viteză, când unghiul de înclinare al pantei e mare. Pe perioada iernii, am construit o grămadă de prototipuri și le-am testat. Siguranţa e importantă.“ Detalii pe ruggedmaniac.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here