Consilier la sala – joaca-te fara dureri… de muschi

0
265

Utilizarea aparatelor are acelasi efect ca si utilizarea greutatilor libere?
Marius, Tirgoviste

Diferentele intre aparate si greutati libere nu sint foarte mari, in ceea ce priveste efectele asupra dezvoltarii masei musculare. In fond, ambele fac acelasi lucru – opun o rezistenta pe care muschii tai se chinuiesc sa o invinga, iar ca sa faca fata vor fi nevoiti sa isi mareasca volumul. Principala diferenta consta in faptul ca aparatele iti limiteaza oarecum miscarea, aceasta fiind posibila doar intr-un singur plan – lucru pozitiv daca vrei sa izolezi un anume muschi sau o anume grupa musculara. Greutatile libere presupun implicarea si altor muschi pe linga cei vizati – e vorba de cei cu rol stabilizator.

Supra-antrenament

E bine sa-mi lucrez abdomenul zilnic?
Alex, Brasov

Presupunind ca te antrenezi corect, atunci principalul risc este supra-antrenamentul. Muschii abdominali sint niste muschi ca oricare altii, pe care ar trebui sa ii antrenezi de 1-2 (maximum 3) ori pe saptamina. Majoritatea oamenilor nu antreneaza corect abdomenul – de aceea, nici nu se supra-antreneaza, dar nici nu obtin rezultate. Prin urmare, invata cum trebuie sa executi corect exercitiile pentru muschii abdominali si sigur nu vei mai simti nevoia sa lucrezi zilnic abdomenul.

Educatie musculara

De regula, folosesc greutati mari la sala. De ce nu-mi cresc muschii?
Razvan, Bucuresti

Daca as sti sa ghicesc in carti sau in cafea, poate ca ar exista o sansa sa iti raspund. Dezvoltarea muschilor se bazeaza pe trei factori principali: antrenament, alimentatie (plus suplimente nutritive) si odihna (refacere). Daca unul dintre acesti factori nu este respectat, atunci sigur nu vei obtine rezultatele dorite. Folosesti greutati mari… esti sigur ca lucrezi corect? Executia exercitiilor este foarte importanta. Nu sacrifica forma in favoarea adaugarii pe bara a unor kilograme in plus.

Dr. Serban Damian este medic la clinica “Corpores Medical” si instructor de fitness si culturism ( www.doctor.info.ro). Scrie-i la [email protected]

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here