Ce ascunde trecutul ei amoros?

0
556

E O LEGE FUNDAMENTALĂ A ÎNTÂLNIRILOR: nu vorbiţi despre relațiile precedente. Din cauza durerii, a amintirilor urâte – unele încă mai sunt vii, probabil. Dar le poți fi recunoscător foștilor ei prieteni pentru un lucru: că au adus-o în brațele tale. De fapt, potrivit unei cercetări de la Universitatea Indiana, o femeie ar avea nevoie să iasă cu aproximativ 12 bărbați înainte să-și dea seama pe cine și ce își dorește. „Iar fiecare dintre acei bărbați lasă o amprentă“, spune Peter Todd, coordonatorul studiului. „Succesul ori eșecul relațiilor ne conturează următoarea căutare a partenerilor și a calităților apreciate de noi, iar ele pot include factori ca sănătatea, situația financiară și atracția fizică“, spune el.

„Acesta este doar un motiv pentru care n-ar trebui să-ți fie frică să-l aduci în discuție pe fostul ei iubit“, spune John Gottman, cofondatorul Institutului Gottman, un centru de consiliere în relații din Seattle. „Poveștile despre relațiile trecute te vor ajuta să-i înțelegi mai bine dorințele și nevoile.“ Pune-i cinci întrebări esențiale (eventual, nu pe toate odată) și vei afla tot ce vrei să știi despre trecutul ei – inclusiv cum să nu faci parte din el.

  

ÎNTREBAREA 1

Cum ți-ai pierdut virginitatea?

Primul ei bărbat îi poate influența viitorul. Un studiu recent din revista Journal of Marital Therapy arată că un prim raport sexual dezamăgitor poate duce mai târziu la o încredere în sine scăzută și satisfacție ­sexuală diminuată. „Dacă pentru o femeie anxioasă cresc șansele să aibă o primă experiență neplăcută, un prim raport intim nereușit poate determina orice femeie să aibă o atitudine nefirească față de sex“, spune autoarea studiului, C. Veronica Smith, psiholog la Universitatea Mississippi.

NU-ȚI FIE FRICĂ DE TRECUT „Experiențele proaste din pat pot varia de la inofensiv la traumatizant, iar un motiv frecvent e că femeia s-a simțit dezumanizată“, spune Brandy Engler, autoarea cărții The Men on My Couch. „Prietena ta va dori o legătură mai puternică – dar fii conștient că, de obicei, bărbații asociază asta cu o experiență calmă, încărcată de emoții“, spune Engler. Însă ele mai degrabă vor să-ți exprimi dorința până la capăt. Așa că poți combina intimitatea – contactul vizual, șoapte la ureche – cu elemente mai intense, cum ar fi trasul de păr.

 

ÎNTREBAREA 2

De ce te certai cu fostul tău?

„Certurile pot răbufni când un partener simte că i-a fost contestată ­autoritatea“, spun cercetătorii de la Universitatea Baylor. „Identificarea celor mai frecvente neînțelegeri din ­trecut îți poate oferi indicii referitoare la prioritățile și problemele partenerei tale“, spune Craig Malkin, instructor în psihologie la Școala de Medicină de la Harvard. „Când a suferit cel mai mult în relația anterioară?“, întreabă el. „Dacă aceste situații se repetă din nou cu tine, există riscul să se reactiveze temeri din trecut, încurajând certurile.“   

CERTAŢI-VĂ FRUMOS „Stabiliți câteva reguli pentru momentele când dați cărțile pe față“, spune Paul Hokemeyer, un terapeut în probleme de cuplu din Manhattan. „Stabiliți să nu vă certați târziu în noapte“, spune el. „Veți fi mai nervoși și mai predispuși să spuneți lucruri regretabile.“ Luați pauze scurte ori ieșiți la o plimbare – cearta va avea o intensitate emoțională mai scăzută. În final, găsiți un compromis. „Întreab-o ce soluție are. Chiar dacă nu-ți dă un răspuns sigur, faptul că ai întrebat-o va fi extrem de reconfortant“, spune Craig Malkin.

 

ÎNTREBAREA 3

Ce regreţi cel mai mult?

„Femeile au tendința să acorde o valoare crescută familiei și relațiilor“, precizează Mike Morrison, instructor în psihologie la Universitatea Western Ontario. De asemenea, multe dintre regretele lor au legătură cu opțiunile din relații. „Aceste îndoieli pot ­acapara mintea unei femei ani la rând. Părțile pe care le-ar fi schimbat sunt indicii despre ­lucrurile pe care și le dorește cel mai mult“, spune Terri Orbuch, specialist în psihologia socială la Universitatea Oakland.

URMEAZĂ-I EXEMPLUL Regretele au un beneficiu: o motivează să fie mai bună în relația voastră. „Când prietena ta spune: «Ar fi trebuit să-mi tratez fostul mai bine», vrea să spună probabil că-și dorește să se poarte mai frumos cu tine decât a făcut-o cu el“, spune Morrison. Așadar, ­întoarce-i favoarea; sondajul lui Orbuch, la care au participat 110 femei divorțate, a ­arătat că ele simțeau mai mult lipsa afecțiunii și comunicării și își doreau mai puține certuri financiare. Pe bună dreptate: un studiu din 2012 publicat în revista Family Relations arată că certurile legate de bani contribuie cel mai adesea la un divorț.

 

ÎNTREBAREA 4

Ți-ai înșelat vreodată un partener?

Circa una din cinci femei recunoaște că a înșelat, arată un studiu din Archives of Sexual Behavior. Cauza? Incompatibilitatea sexuală. Un sondaj efectuat de profesorul de sociologie Pepper Schwartz de la Universitatea Washington susține, de asemenea, că există o legătură bazată pe sex: 49% dintre femeile care și-au recunoscut infidelitatea spun că au călcat greșit din cauza plictiselii din dormitor. Iar cercetătorii de la Universitatea Denver sugerează că greșelile din trecut pot afecta pe viitor fidelitatea.

TESTAȚI-VĂ COMPATIBILITATEA „Adesea, diferențele sexuale au la bază așteptări diferite“, spune Engler. „E posibil ca ea să se simtă amenințată de propunerile tale, dar îi poți tempera temerile dacă explici ce semnificație are pentru tine un anumit act sexual.“ „Uneori însă nu e de ajuns“, explică Debby Herbenick, consultantul în relații pentru Men’s Health. „Ea ar putea să urască pur și simplu sexul oral, de exemplu, iar tu fie trebuie să te desparți, fie să accepți ideea de a-ți petrece viața alături de cineva care nu concepe așa ceva.“

 

ÎNTREBAREA 5

Cum s-a încheiat relația voastră?

Poate că i se dau mereu papucii. Sau ea este cea care renunță la bărbați. „Ambele extreme ar putea indica probleme cu încrederea“, spune Rachel A. Sussman, consultant în probleme de relații din New York și autoarea cărții The Breakup Bible. Iar o despărțire dureroasă recentă ar putea s-o facă să creadă că și tu îi vei frânge inima. „E genul de femeie care se așteaptă mereu la tot ce-i mai rău“, spune ea. „Iar această paranoia o face să creadă că e mai bine să încheie relația în momentul în care simte o urmă de disconfort.“

JOACĂ BINE „Răsfaț-o cu multă atenție“, spune Hokemeyer. Asta înseamnă să-ți pui parolă la smartphone și să nu te uiți la alte femei. Gesturile politicoase, cum ar fi deschiderea ușii și tragerea scaunului, vor cântări mult în ochii ei. „O fac să se simtă apreciată în public, iar tu comunici lumii că e o comoară pentru tine“, spune Hokemeyer. „Dacă e nesigură, va avea o sensibilitate crescută la nivelul de atenție și de conexiune pe care i-l oferi. Cu alte cuvinte, nu contează ce spui – contează ce faci.“

 

De K. Aleisha Fetters • Adaptare de Irina Mereacre • Foto: Miko Lim

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here