Budokai – arsenal complet de lupta

0
285

Men\’s Health s-a oprit in cea de-a treia sala de arte martiale, dupa ce a pornit la inceputul anului in cautarea stilului suprem de lupta. in acest numar, reporterul nostru se antreneaza cot la cot cu practicantii unui stil cu reprezentanti de seama: Semmy Schilt, dublu campion K-1, si Ciprian Sora, vedeta Local Kombat.

Vara lui 1963. Un tinar in virsta de 30 de ani este atacat pe strazile din Haga de cinci agresori. Unul dintre acestia avea sa se zbata intre viata si moarte de la 10 dimineata pina la 3 dupa-amiaza. Ceilalti au fost si ei spitalizati cu rani mai mult sau mai putin grave. Tocmai ati facut cunostinta cu Jon Bluming, creatorul stilului Kyokushin Budokai. Cei cinci au scapat in cele din urma cu viata, iar autoritatile aveau sa declare ca tinarul se afla in legitima aparare. In doar citeva zile, sala unde preda Bluming primea 80 de noi membri!

Tot intr-o sala de Budokai a pasit si reporterul Men\’s Health aflat in cautarea stilului suprem de arte martiale. Sensei Gârbea, gazda sa, comanda unui asistent inceperea incalzirii. De la cei 7 copii ce nu depasesc 5 ani si pina la unul dintre detinatorii centurii negre, nimeni nu sufla o vorba. Sensei arata primele tehnici pe care elevii trebuie sa le execute: o serie lovitura de pumn, lovitura de brat, urmata de o proiectare.

Pentru prima data reporterul nostru simte pe propria piele o mica “portie” din ce au trait cei cinci agresori ai lui Bluming. Proiectarea i-a scos aerul din plamini. Cei din jur nu par a avea nici o problema in a amortiza caderile pe parchetul dur al salii. Inca o incercare. Acelasi rezultat. Solul nu da semne ca ar vrea sa atenueze caderea celor 85 de kg. Lucrurile revin la normal dupa citeva momente. Exercitiul devine complex: directa de dreapta, croseu de stinga, proiectare si tehnica articulara pe brat la sol.

Sensei trece printre elevi si le corecteaza miscarile. Fiecare detaliu este insotit de un “Oss!” spus de discipoli din adâncul inimii. Dupa alte 5 exercitii se trece la sparring. Elevii se echipeaza cu manusi si castile specifice stilului. Sint permise toate loviturile, proiectarile si lupta la sol. Reporterul Men\’s Health este echipat si pregatit de lupta. Prima si ultima incercare. Rezista la citeva asalturi. Eschiveaza o lovitura de brat si blocheaza o tentativa de proiectare.

Reluarea luptei insa nu ii este deloc favorabila. Primeste o lovitura de picior care il trimite la sol. Este urmat de indata de partenerul de antrenament. Urmeaza lovitura de brat si o finalizare pe cot. Momente surprinse magistral de fotoreporterul nostru…

Fondatorul stilului

Despre Jon Bluming, creatorul Budokai-ului, s-ar putea scrie 10 carti si probabil ca nici atunci nu s-ar putea spune totul despre el. S-a nascut in 1933, intr-o zona rau famata a Amsterdamului. In 1940 a asistat la ocuparea orasului sau natal de catre germani, pentru ca trei ani mai tirziu sa-si vada toti prietenii si vecinii deportati. Iarna lui 1944 a adus o situatie grea pentru familia sa, care era la limita supravietuirii, din cauza saraciei generate de razboi.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here