Bucuria tăietorului de lemne

0
633

De Andrew Zaleski. Foto: Andrew Hetherington.

Ce poţi învăţa despre tăierea lemnelor, eficienţa în condiţii de stres și evoluţia masculinităţii, de la Matt Cogar, campionul american la tăiat lemne.

Cel mai mare tăietor de lemne american spune o poveste – povestea originilor sale și a felului în care a descoperit toporul tatălui său. La vârsta de doi ani, în timp ce se juca în curtea plină de verdeaţă a casei familiei sale, într-o vale din West Virginia, străjuită de munţi, lângă un mic pârâu, eroul nostru a găsit drumul către șopronul unde tatăl său ţinea uneltele. Descoperind topoarele, a săltat unul, ţinându-l cu greu perpendicular pe coapsele sale durdulii. Mulţumit de isprava sa, a pus toporul înapoi la locul său, fără să bage de seamă bucata de piele pe care și-o luase de pe cvadricepsul stâng. „Matt, ce-ai făcut?“, l-a întrebat mama sa, Agnes, iar Cel mai mare tăietor de lemne american s-a uitat în jos, a văzut sângele și a început să plângă în hohote. Astăzi, Matt Cogar saltă propriile topoare, alături de drujbă și de fierăstrăul basculant de 1,8 m. Le depozitează pe toate pe terenul părinţilor săi, într-un șopron de lângă casa construită de tatăl său, Paul.

Lângă șopron e un pârâu, iar pe malul acestuia sunt mai multe bucăţi de pin alb tăiat, dovada că Cogar a învăţat să mânuiască toporul – abilitate pe care ne-o demonstrează acum. Dintr-o grămadă de bușteni de pin, Cogar alege unul de 30 cm în diametru și îl așază pe un suport de tăiere, la înălţimea de 15 cm. Dintr-o varietate de 30 de topoare, el alege toporul 88 – cu lamă de oţel, lungă de 20 cm și tot pe-atât de lată. Taie repede niște spaţii pentru picioare, la fiecare capăt al bușteanului, și se urcă pe el, menţinându-și în echilibru corpul de 1,93 m și 111 kg.

Cogar vizualizează loviturile câteva secunde, cu corpul încordat. Apoi, ridică toporul și se dezlănţuie. Lama se izbește de buștean, iar sunetul pinului se împrăștie în atmosferă. Îi ia 18 lovituri și 22 de secunde să taie bușteanul în două. Cu braţele transpirate, Cogar adună bucăţile de lemn de pe jos și le aruncă într-un morman.

Tăierea unui buștean în doar 22 de secunde poate părea un talent irelevant pentru cine nu știe cu ce se ocupă Cogar. El e în fruntea clasamentului mondial al tăietorilor de lemne, cel mai bun competitor american în acest sport. Încă din 2009, Cogar, în vârstă de 30 de ani, și-a făcut un nume în Stihl Timbersports Series, o competiţie de tăiat lemne cu toporul și fierăstrăul, lansată în 1985 de compania producătoare de unelte. Dacă ai văzut vreodată, pe canalele sportive, bărbaţi la bustul gol mânuind topoare cu ferocitatea unor vikingi, înseamnă că ai văzut fragmente dintr-o competiţie Timbersports. În urma victoriei sale din campionatul american de anul acesta, Cogar a câștigat peste 10.000 de dolari și o camionetă Ram, devenind primul american care câștigă cinci titluri naţionale consecutive. „E un profesionist“, spune Dave Jewett, un alt participant în competiţie. „Oricine cedează la un moment dat și face câte o greșeală, în timpul concursului. Nu și Matt.“

Pentru a se menţine în top, Cogar a trebuit să înveţe nu doar arta mânuirii toporului și a fierăstrăului, ci și cum se ascute lama toporului – proces ce poate dura câteva ore – și măsurarea unghiului acesteia, folosind un raportor special. De asemenea, el trebuie să cunoască însușirile diferitelor tipuri de lemn, ca plopul, pinul sau frasinul și să știe în ce unghi trebuie să ţină lama, pentru a obţine cele mai bune rezultate. Pentru a se menţine în top cinci ani la rând, Cogar a câștigat șase competiţii, rezultat ce necesită abilitatea de a-și păstra calmul în condiţii de stres, ca orice sportiv de performanţă.

Competiţiile Timbersports necesită o îmbinare unică de atuuri fizice și dexteritate și reprezintă un bastion al autenticităţii într‑o lume superficială. Există și o componentă anacronică, fiind vorba de exersarea unui set de abilităţi care se îndreaptă spre extincţie. Ceea ce fac bărbaţii precum Cogar, în aceste competiţii, este ca o modalitate de conservare a unei forme de artă, un mod de viaţă pe cale de dispariţie, tot mai ameninţat, de la an la an.

Cogar are un chip rotund, băieţos și o voce blândă, nazală. E modest, însă posedă abilităţile și maturitatea la care mulţi bărbaţi nu vor ajunge niciodată. Întreabă-l ce părere are de faptul că e cel mai bun tăietor de lemne american și va începe să enumere vedetele de până acum ale acestui sport: David Bolstad, Melvin Lentz, Jason Wynyard. „Acesta nu este un titlu pe care ţi-l acorzi singur. Trebuie să-l câștigi“, spune Cogar. În prezent, în încercarea sa de a fi cel mai bun din lume, Cogar a renunţat la serviciul său cu jumătate de normă, într-un magazin de echipament pentru drumeţii, pentru a se dedica pe de-a întregul acestui sport. El speră să câștige bani pentru familia sa – soţia și fiica lor de 16 luni – și să devină primul american din ultima decadă care câștigă Campionatul mondial din Lillehammer, Norvegia, în noiembrie. Anul trecut, a ieșit pe locul doi.

Sportul acesta oferă un standard de viaţă comparabil cu cel al unui lucrător la McDonald’s, iar Cogar poate primi bani doar dacă iese câștigător în competiţii. E o premisă riscantă, într-un sport în care atleţii rămân competitivi și dincolo de vârsta de 50 de ani. „Mi-aduc aminte că oamenii îmi ziceau că nu pot trăi din asta. Nu neapărat ca să le dovedesc contrariul, dar am vrut să văd pe pielea mea dacă e adevărat“, mărturisește Cogar. „În realitate, e cu mult mai greu decât mi-am imaginat.“

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here